Kuća koja ima samo fasadu, jer su vlasnici željeli smanjiti troškove grijanja

Kuća je bez obrnute strane.

Pogled na pročelje ove kuće ne otkriva ništa posebno. Ravna opeka, prozori, balkon. Ali dovoljno je da se malo skrenete iza ugla i čeljust padne od zbunjenosti. Umjesto zidova iza kuće se vidi samo ogromni zemljani nasip.
Formworks Buildings Inc. Ekološki arhitektonski projekt

Ovu neobičnu zgradu osmislili su 2006. godine u gradu Clintonu (Maryland, SAD) tvrtka Formworks Buildings Inc., specijalizirana za izgradnju ekološki prihvatljivih kuća, djelomično ili potpuno skrivenih pod slojem zemlje. Ovaj energetski učinkovit dvorac može izdržati gotovo sve vremenske prilike. Odozgo je prekriven metarnim slojem zemlje, a sa strana debljina sloja doseže 7,5 metara, što pruža izvrsnu izolaciju.
Eko-kuća "Zemlja". Dnevna soba.
Eko-kuća "Zemlja". Električni kamin.

Na dnevnom boravku od 300 četvornih metara nalaze se tri spavaće sobe, dnevni boravak, dvije kupaonice, kuhinja, blagovaonica i ostave. Sa strane je garaža za dva automobila.
Eko-kuća "Zemlja". Kuhinja.
Eko-kuća "Zemlja". Kupaonica.
Eko-kuća "Zemlja". Kupaonica.

Nedostatak prirodne rasvjete vlasnici nazivaju jedinim nedostatkom takve kuće, ali takve neugodnosti više su nego prekrivene drugim prednostima "zemljane kuće". Mjesečno plaćanje za grijanje i druge komunalne usluge iznosi samo 150 dolara, što je 90 posto manje od troškova istih usluga u drugim kućama. Zahvaljujući ugodnoj mikroklimi, toplo je u zimskoj kući i hladno ljeti.
Kuća sa zemljanim nasipom.
Zemljana eko-kuća u Marylandu, SAD.


Ideja življenja pod zemljom nije nova. Moderni arhitekti vrlo često dizajniraju eko kuće. ovi kuće integrirane u zemljani krajolik, iznenadit će svakoga.

Pogledajte video: Vrste fasada (Travanj 2020).

Ostavite Komentar