Modernizirani nosač raketa "Bijeli labud" preživio je ponovno rođenje i ponovo se uzdigao u nebo

Tu-160 "Bijeli labud" - jedan od najljepših i najučinkovitijih borbenih zrakoplova u Rusiji. | Foto: vojnapovijest.vecernji.hr.

Rusija je širom svijeta poznata kao jedna od vodećih zemalja u zrakoplovnoj industriji. Tijekom godina hladnog rata stvorili smo mnoge zrakoplove koji se zasluženo smatraju najboljima u svojoj klasi. Jedno od tih sovjetskih vozila je bomba Tu-160. Mnogo godina kasnije započela je proizvodnja još učinkovitije modernizirane verzije. Za što je ovaj jedinstveni automobil sposoban - dalje u pregledu.
Polijetanje strateškog bombardera-bombardera Tu-160. | Foto: warhead.su.

Strateški bombarder-raketni bombarder Tu-160 strašan je ratni stroj, koji je zbog svoje neobične ljepote zrakoplova dobio nadimak "Bijeli labud". Ovo je ogroman zrakoplov (dugačak 54,1 metar i težak do 275 tona), sposoban za dovršavanje borbene misije u bilo kojem kutku Zemlje. Evo još zanimljivih činjenica o Tu-160:

1. brzina

Tu-160 je u stanju letjeti brzinom Mach 2. | Foto: vistanews.ru.

Unatoč prilično velikoj veličini i težini, teški bombarder Tu-160 nadmašuje mnoge moderne borce. Na visini svoje „maksimalne brzine“ je 2200 km / h, što je dvostruko brže od brzine zvuka.

2. Krila s promjenjivim pomakom

Promjenjivo krilo može značajno smanjiti dimenzije zrakoplova parkiranog u hangaru. | Foto: nevsedoma.com.ua.

Iznenađujuće dinamičke kvalitete Tu-160 mogu se postići zahvaljujući 4 NK-32 turbojetna motora i krilima koji mijenjaju položaj u odnosu na zrakoplov. A pri malim brzinama, posebno pri polijetanju i slijetanju, tzv promjenjivi zamah poboljšava upravljivost.

3. Domet leta

Strateški nosač raketa Tu-160, zvan "Bijeli labud". | Foto: vpk.name.

Deklarirani domet leta Tu-160 iznosi 12300 kilometara, a krstareće rakete s kojima je zrakoplov naoružan letiju još 3500 kilometara. S obzirom na povoljan zemljopisni položaj Rusije i mogućnost dolijevanja goriva u zrak, sa sigurnošću možemo reći da je posada Bijelog labuda u mogućnosti izvršiti svoju borbenu misiju u bilo kojem kutku svijeta.

4. Priprema posade i leta

Tu-160 u tvornici za popravak zrakoplova u Kazanu. | Foto: sdelanounas.ru.

Za kontrolu Tu-160 u zraku su vam potrebna samo 4 člana posade. Većinu leta provode u maskama s kisikom, pod smanjenim pritiskom u pilotskoj kabini. A na terenu ih čeka oko 20 specijalnih vozila i čitav tim tehničara. Svaki let tako složenog stroja kao nosač strateške rakete zahtijeva mnogo sati obuke. Radni uvjeti osoblja su prilično opasni, jer turbojetnički motori stvaraju buku od 130 dB, što je znatno više od praga boli.

5. Naoružanje

Tu-160 i glavno naoružanje zrakoplova - krstareće rakete. | Foto: army-news.ru.

Najveća svjetska borbena letjelica, iako se naziva bomba, prvenstveno je dizajnirana za uporabu krstarećih raketa. Pri punom opterećenju, svaki Tu-160 nosi 24 rakete X-55 s nuklearnim bojevim glavama kapaciteta 200-500 kilotona. Također, ove rakete mogu se opremiti i nuklearnom bojevom glavom, kao što je to bio slučaj tijekom racija na Siriju 2015. godine.

6. Nastavak proizvodnje

Novi bombarder Tu-160M ​​izbacuje se iz hangara zrakoplovne tvornice u Kazanu. | Foto: tvzvezda.ru.

Nedavno je u tvornici zrakoplova u Kazanu predstavljena nova verzija Tu-160. Dugo se ti strojevi nisu proizvodili, ali sada čekaju ponovno rođenje. Prema predstavnicima tvornice, modifikacija Tu-160M ​​je puno bolja od zrakoplova izgrađenog od sovjetske vlasti. Dobila je novi sustav upravljanja, leteću i radio opremu. Prema stručnjacima, novi stroj je 60% učinkovitiji od osnovne verzije.
Nadograđeni Tu-160M ​​dobio je vlastito ime "Peter Deinekin". | Foto: dambiev.livejournal.com.

Video bonus:Općenito, nosač strateške rakete Tu-160 ima isto toliko naprednih pokazatelja kao niti jedan zrakoplov na svijetu. I u Tupoljev dizajnerski biro dizajnirao je mnogo izvanrednih vojnih vozila.

Pogledajte video: Raketni sistemi ''Kalibar'' i ''Bastion'' i nosac aviona ,,Admiral Kuznjecov'' u Siriji (Travanj 2020).

Ostavite Komentar