"Ne ja, dakle Gagarin": tragična priča legendarnog sovjetskog kozmonauta Vladimira KomarovaVladimir Komarov, zajedno s Jurijem Gagarinom, smatra se pionirom sovjetske i svjetske kozmonautike. Bio je prva osoba koja je obavila dva svemirska leta. Nažalost, Komarov je također postao prvi astronaut koji je umro tijekom misije.

Život i karijera početka astronauta


Vladimir Komarov rođen je 1927. u Moskvi. 1950-ih godina budući astronaut služio je kao vojni pilot u zrakoplovstvu SSSR-a. Od 1959. Radio je kao zračni inženjer u Državnom institutu za istraživanje ratnog zrakoplovstva Crvenog transparenta, gdje se bavio testiranjem boraca i zrakoplova. Osim toga, dok je radio u Istraživačkom institutu, Komarov je sudjelovao u kreiranju dizajna za budući svemirski brod Voskhod i Vostok. Upravo je Komarov pozvan da sudjeluje u tajnom svemirskom programu.
Vladimir Komarov. | Foto: Komsomolskaya Pravda.

Tijekom selekcije, koju je 1960. provela sovjetska svemirska komanda, Vladimir se etablirao kao visoko kvalificirani specijalist i odmah je uključen u odjel kosmonauta br. 1. Od 1960. do 1961. prošao je opću svemirsku obuku.
Tijekom početnih medicinskih testova Komarov je dva puta proglašen nepodobnim za svemirski let, ali njegova je odlučnost na kraju prevladala. 5. travnja 1961. Komarov je službeno imenovan astronautom u CPC-u (Centar za obuku kosmonauta), gdje je započeo pripreme za let posadom na brodovima Vostok i Voskhod.
Svemirski brod Voskhod-1. | Foto: epizodsspace.airbase.ru.

Prema Novate.ru, Vladimir Komarov izveo je prvi svemirski let 12. listopada 1964. na prvoj svjetskoj višenamjenskoj letjelici svemirskoj letjelici Voskhod-1. U posadi su bila i dva kosmonauta: K. P. Feoktistov i B. B. Egorov.
Let je u normalnom režimu trajao 24 sata. Brod je za to vrijeme uspio napraviti šesnaest okreta oko Zemlje. Za uspješnu misiju sva tri kosmonauta nagrađena su titulom Heroj Sovjetskog Saveza. Komarov je stekao najvišu kvalifikaciju astronauta treće klase.

Misija Soyuz-1


Nakon uspjeha misije Voskhod-1, sovjetsko vodstvo, blago rečeno, postalo je hrabro. Kako bi "obrisao nos" Amerika Leonid Brežnjev planirao je veliku svemirsku misiju. Kako je i planirano, dvije svemirske letjelice Soyuz-1 trebala su letjeti u svemir s razmakom od jednog dana, nakon čega su pristajale jedna s drugom. Tijekom pristajanja u svemir, astronauti su morali razmjenjivati ​​brodove i vraćati se na Zemlju.
Vladimir Komarov tijekom treninga. | Foto: dni.ru.

Komarov je imenovan zapovjednikom i jedinim pilotom Soyuz-1, koji je prvi otišao u svemir. Treninzi su prošli u hitnom režimu. Zbog žurbe, dizajn broda bio je katastrofalno nepotpun. Jurij Gagarin, koji je ujedno i Vladimirov najbolji prijatelj, postavljen je kao mjesto Komarova.
Komarov i Gagarin (lijevo) na lovu. | Foto: Pinterest.

I Komarov i Gagarin razumjeli su da će se brod srušiti, a astronaut koji ga je pilotirao umrijet će. Komarov je više puta savjetovan da napusti let, navodeći bolest, na što je astronaut odgovorio: "Ako ne letim, poslat će rezervnu. Umrijet ću umjesto njega (Gagarin), on mora živjeti."

Katastrofa


S približavanjem datuma leta, vjera u uspjeh misije izgubila se ne samo za Komarova. Predpoletni testovi pokazali su brodsku potpunu nepripremljenost za plovni put, a još više za pristajanje. Tehničari su otkrili čak 203 strukturna propusta. Jurij Gagarin stigao je 23. travnja u kosmodrom u punoj opremi za let s Komarovom. Doslovno je molio letjeti Soyuz-1 s prijateljem. Ali ni vodstvo ni sam Vladimir nisu odobrili njegov zahtjev.
Ova je fotografija mogla biti objavljena u slučaju uspješnog leta Soyuz-1. | Foto: FB.ru.

Nekoliko minuta kasnije Komarov je upravljao najsloženijim brodom našeg vremena, gotovo sigurno znajući da će umrijeti. Problemi su počeli od samog početka. Jedna solarna baterija nije uspjela, isključeno je nekoliko navigacijskih uređaja, pokrenut je sustav orijentacije i tako dalje. MCC naredio je astronautu da se vrati na Zemlju.
Komarov je pet sati pokušavao orijentirati brod prema slijetanju, ali zbog kvara to je bilo nemoguće učiniti automatski. Astronaut je samostalno pokrenuo motore i ručno orijentirao brod na željenu putanju. Ali najgore je bilo doći. Komarov je uspješno ušao u atmosferu. Uspjeli su otvoriti padobran za kočnicu za slučaj nužde, ali glavni se uvukao u trake i nije otvorio. Uređaj se velikom brzinom srušio na zemlju i zapalio se. Astronaut je umro na licu mjesta.
Sve što je ostalo od broda. | Foto: yaplakal.com.

Nakon ove nesreće Sovjetski Savez počeo je provoditi temeljitije provjere svojih brodova Soyuz. Šteta što je za to bila potrebna ljudska žrtva. Komarov će zauvijek ući u povijest kao veliki astronaut koji je svoj život posvetio istraživanju svemira.
U nastavku teme članka pročitajte i o trening, zabava i toalet u nultu gravitaciju: sve što trebate znati o životu na ISS-u.

Pogledajte video: Life is Fun - Ft. Boyinaband Official Music Video (Travanj 2020).

Ostavite Komentar