Živo zlato: najveći ogrtač svilenog pauka na svijetu

Zlatni rt "Paučna proizvodnja"

Prirodne tkanine su uvijek bile vrlo cijenjene. Nekad davno ista ona svila koja se danas može kupiti u gotovo bilo kojoj trgovini tekstilom bila je vrijedna zlata. Što zapravo možemo reći o troškovima zlatni list, poput onoga koji je sada izložen u muzeju Victoria i Albert (London)? Ne, ovdje miriše na metal. Samo što je ovaj šik ogrtač u potpunosti izrezan iz neobojene pređe "izrađen" od jednog tako slatkog stvorenja kao što je zlatni pauk.
Zlatni rt "Paučna proizvodnja"

Veliki pauci Nephila - Odlični tkalci i gotovo honorarni dragulji. Niti iz kojih ovi člankonožaci grade svoje paučine su lagane, jake i, što je najvažnije, ugodne zlatne nijanse. Istovremeno, dragocjenu svilu proizvode isključivo žene. Ovu nevjerojatnu sposobnost u korist umjetnosti odlučili su upotrijebiti dva homo sapiensa: britanska povjesničarska umjetnost Simon Peers i njegov američki poslovni partner s odgovarajućim poslovnim imenom Nicholas Goldley, Zajedno su proveli veliki projekt, forsirajući milion (!) Zlatni predilnici "rade" na sebi dugih pet godina kako bi na kraju dobili nevjerojatan zlatni ogrtač.
Zlatni rt "Paučna proizvodnja"

Pauci su smješteni u poseban uređaj, gdje su izvlačili tajnu. Istodobno, autori projekta uvjeravaju javnost da postupak nije ugrozio život člankonožaca, i doista: na kraju termina "službe" stvorenja su puštena na besplatni kruh. U svakom slučaju, postupak se pokazao dugotrajnim i mukotrpnim. Za usporedbu: uz napore 23 tisuće pauka, možete dobiti samo uncu (oko 28 grama) dragocjene pređe.
Zlatni rt "Paučna proizvodnja"

No, šik ogrtač napravljen od pravog „živog“ zlata (i čak ukrašen složenim vezom i aplikacijama posvećen motivima „pauka“ u mitologiji i kulturi) još je vidio svijet. A sada to mogu vidjeti svi. Da biste to učinili, samo morate biti u Londonu prije 5. lipnja i posjetiti muzej Victoria i Albert.

Pogledajte video: Ansambel Navihani muzikanti - Fontana zeleno zlato v živo (Travanj 2020).

Ostavite Komentar