5 značajnih umjetničkih djela podvrgnutih vandalizmu u 21. stoljeću

Umetnine su vandalizirane u 21. stoljeću

2. ožujka 2001 svijet je bio zapanjen rušenjem dvaju drevnih Statue Budepočinili su u Afganistanu tada njegovi talibani na vlasti u toj zemlji. U dvorištu je dvadeset prvo stoljeće, a ljude još zavodi slava Herostratusa. I u ovom ćemo pregledu govoriti o nekim najagresivnijim slučajevima. vandalizam u odnosu na poznate svjetska umjetnostkoje se događaju od 2000. godine.

Bamyanski kipovi. Avganistan


Talibani su radikalni islamistički pokret koji je 1996. preuzeo vlast u Afganistanu i zadržao ga do kraja 2001. godine. Nekoliko mjeseci prije njegovog pada, njegovo vodstvo i militanti uspjeli su počiniti težak zločin prije svjetske kulture - uništili su spomenike budističke kulture, statue Bamyana smještene u istoimenoj dolini u središnjem Afganistanu.
Bamyanski kipovi u Afganistanu. Izvor fotografija: viewtheworld.net

Prvi budistički samostani u dolini Bamyan pojavili su se u drugom stoljeću nove ere, a sami divovski statue Bude počeli su se postavljati pod legendarnim indijskim kraljem Ashokom (3. stoljeće). Stajali su tisuću i pol tisuća godina, sve dok talibani nisu odlučili da ne mogu više tolerirati idolopoklonstvo na kontroliranim teritorijima.
Unatoč protestima svijeta, talibanske oružane snage započele su uništavanje statua Bude u dolini Bamyan 2. ožujka 2001. godine. Pucani su granatama i raketama, miniranim minama i dinamitom, a od nekadašnjih najvećih skulptura regije ostali su samo fragmenti.
Bamyanski kipovi u Afganistanu. Izvor fotografija: forum.awd.ru

Godine 2003. kompleks budističkih struktura u dolini Bamyan uvršten je na UNESCO-ov popis svjetske baštine. Bilo je projekata koji uključuju rekonstrukciju statua, ali ih je trebalo napustiti i iz financijskih i iz moralnih razloga (ljude zanimaju izvornici, a ne kopije).

Armenski križni kamen u Julfi. Azerbejdžan


Dugo vremena Armenci su činili značajan dio stanovništva sadašnje Nahičevanske regije kao dio Azerbejdžana. Ali na početku trećeg tisućljeća samo su ostaci armenske arhitekture i brojna groblja podsjetili na tu nekadašnju prisutnost, od kojih je najveće bilo groblje u blizini grada Julfe.
Armensko groblje u Julfi. Izvor fotografija: russia-armenia.info

Na kraju 20. stoljeća na ovom groblju ostalo je više od dvije tisuće kačkara (armenskih nadgrobnih spomenika ukrašenih rezbarijama i ukrasima). Prvi pokušaj njihovog uništenja dogodio se 1998. godine, ali su ga potisnuli oštre reakcije svjetske zajednice. Još jedan masovni čin vandalizma dogodio se 2002. godine, a konačno je "armensko pitanje" u Julfi riješeno 2005. godine, kada su azerbejdžanski vojnici potpuno očistili groblje i uredili strelište na svom teritoriju.
Uništavanje kačkara u Julfi. Izvor fotografija: wikimapia.org

U isto vrijeme, službeni Azerbejdžan, unatoč brojnim dokazima, negira činjenicu vandalizma, poput armenske povijesti Nahihevana u cjelini.

Islamski spomenici u Timbuktuu, Mali


Grad Timbuktu u Maliju već je nekoliko stoljeća središte islamske teologije u zapadnoj Africi. Tamo su živjeli i propovijedali mnogi veliki učitelji koji su nakon smrti bili smješteni u grobnice. Drugo bogatstvo Timbuktua bila je knjižnica sa zbirkom od više od 100 tisuća jedinstvenih rukopisa, od kojih su neki nastali u dvanaestom stoljeću.
Mauzoleji u Timbuktuu. Izvor fotografija: turizm-2012.ucoz.ru
Mauzoleji u Timbuktuu. Izvor fotografija: unesco.org

Sva ta povijesna, arhitektonska i vjerska baština uništena je u zimu 2012.-2013., Kada su islamski militanti okupirali Timbuktu. Oni su zapalili knjižnicu i uništili mauzoleji muslimanskih svetaca, koji su u to vrijeme bili na popisu svjetske baštine UNESCO-a.
Uništenje mauzoleja u Timbuktuu. Izvor fotografija: unesco.org

Mala sirena. Kopenhagen, Danska


A spomenik koji je pretrpio najviše napada od vandala nalazi se u Kopenhagenu. Govorimo o čuvenoj "Maloj sireni", skulpturi visokoj 1,25 metra, postavljenoj na kamenu u luci.
Mala sirena u Kopenhagenu. Izvor fotografija: yauhen-buzuk.livejournal.com

Od 1964. godine Mala sirena je jedanaest puta bila podvrgnuta vandalizmu - poplavljena je, raznesena, ruke i glava tučeni, pokušana je oteti i čak obučena u muslimansku odjeću. Kako bi spriječili takav podsmijeh spomeniku, vlasti u Kopenhagenu odlučile su ga premjestiti u luku.
Mala sirena s razbijenom glavom. Izvor fotografija: telegraph.co.uk

Freska "Ecce Homo". Španija


Ali najzanimljiviji slučaj vandalizma u vezi s umjetninskim djelom dogodio se u španjolskom gradu Borja, u crkvi u kojoj je bila freska poznatog umjetnika Eliasa Garcia Martineza s imenom "Ecce Homo" ("Ovo je čovjek"). Nastala je početkom dvadesetog stoljeća, a tijekom svog postojanja bila je jako oštećena zbog vlage u hramu.
Župnica Cecilia Jimenez ponudila je rektoru crkve svoje usluge kao restaurator, na što je pristao. No, ispostavilo se da ona nema takvu naobrazbu, ali općenito nema umjetničkih talenata. Kao rezultat toga, slika Isusa na fresci Ecce Homo izobličena je izvan prepoznavanja. Slika je postala više poput crteža trogodišnjeg djeteta nego djela poznatog umjetnika.
Ecce Homo Elias Garcia Martinez. Izvor fotografija: fakultet- blog.eternitybiblecollege.com

Svijet je za ovaj slučaj saznao zahvaljujući španjolskom listu Heraldo koji je na svojim stranicama objavio kratku bilješku o neuspjeloj "restauraciji". Razmaženi mural brzo je postao svjetski internetski meme pod nazivom Fluffy Jesus. Pojavile su se i mnoge parodije, prikazujući na sličan način druge poznate slike.
Mona Lisa u stilu Fluffy Christ. Izvor fotografija: animalpolitico.com

Bonus 1

Banksy je štakor padobrana. London, Velika Britanija


Radovi britanskog uličnog umjetnika Banksyja višestruko su uništavani - tome doprinosi specifičnost grafita kao oblika umjetnosti. No, najpoznatiji slučaj takvog vandalizma u vezi s „vandalizmom“ dogodio se 2010. godine u australijskom gradu Melbourneu sa slikom pacova za padobranstvo.
Banksyjev štakor za padobranstvo. Izvor fotografija: abc.net.au

Paratorperskog štakora naslikao je Banksy 2003. godine na zidu u blizini gradskog vijeća Melbournea, grada koji je u to vrijeme poticao uličnu umjetnost u svojim različitim oblicima. No, 2010. godine, dok su čistili ulicu od prljavštine, komunalije su naslikale umjetničko djelo debelim slojem sive boje. A 2012. godine zid sa padobranskim štakorom oštećen je tijekom popravka vodovoda u zgradi.
Ostalo je štakora padobranaca. Izvor fotografija: nezavisni.co.uk

Ova djela vandalizma u vezi s Banksyjevim radom u Melbourneu izazvala su val ogorčenja širom svijeta, a započela su i ozbiljan dijalog o tome jesu li grafiti prava umjetnost koju treba zaštititi na državnoj razini.
Bonus 2

"Fontana" Duchampa. Pariz, Francuska


1917. francuski umjetnik Marcel Duchamp šokirao je javnost svojom novom skulpturom nazvanom "Fontana". Činjenica je da je bila običan pisoar. Tisak je tada podigao veliku količinu informativne buke, a provokativni rad Duchampa nastavljen je u dadaizmu i nadrealizmu.
Fontana Marcel Duchamp. Izvor fotografija: republicain-lorrain.fr

Unatoč tome, izvornik "najvećeg djela svoga doba" nestao je bez traga. Sam Duchamp vjerovao je da su "Fontanu" organizatori izložbe jednostavno bacili na odlagalište. Stoga je autor stvorio u razdoblju 1950-1963 nekoliko primjeraka svog izvanrednog remek djela, iako je otvoreno priznao da se na taj način smijao javnom mišljenju i umjetničkoj kritici.
U studenom 1999. jedan je primjerak Fontana prodat na aukciji za 1,7 milijuna dolara. A 2006. godine, Duchampovo pisoar, smješten u parku Pompidou u Parizu, poražen je od 77-godišnjeg Pierrea Pinocellija, koji je tvrdio da ovo postrojenje čini još skupljim.
Bonus 3

Kineska vaza od Ai Weiwei. Florida, SAD


Još jedan poznati predstavnik moderne umjetnosti, kineski patrijarh Ai Weiwei, nije izbjegao djela vandalizma u odnosu na svoja djela. Vaza njegova djela vrijedna više od milijun dolara razbila je nepristranost tijekom izložbe u Miamiju od strane lokalnog umjetnika.
Kineske vaze iz Ai Weiwei. Izvor fotografije: artsouthflorida.wordpress.com

Osiguranje nije imalo vremena učiniti ništa kad je 51-godišnji Maximo Kaminero uzeo vazu u ruke i razbio je o pod. Svoj vandalizam je opravdao nepravdom prema američkim umjetnicima od strane kustosa muzeja. Prema Kaminerovoj, lokalna umjetnost tamo je nezasluženo mala - u potpunosti strani obrti.
Slomljena vaza od Ai Weiwei. Izvor fotografija: nypost.com

Međutim, sam Ai Weiwei predstavio je ideju vandal-patriotu. Doista, u dvorani u kojoj su stajale njegove vaze, nalazio se i foto-triptih na kojem kineski majstor razbija jedan od njih. Štoviše, uništio je drugog vlastitim rukama kad je saznao za čin vandalizma.

Pogledajte video: Mile u 21. stoljeću (Travanj 2020).

Ostavite Komentar