Što su vojnici Trećeg Reicha uzeli za vrijeme blitzkriega u Poljskoj, kako ne bi spavali dva dana1939. nacisti su napravili korak bez presedana: uspjeli su okupirati Poljsku za manje od mjesec dana. Na mnogo načina uspjeli su zahvaljujući dobro razvijenoj shemi napada. Međutim, samo dobro promišljena ofenziva nije bila dovoljna. Nijemci su imali još jedno oružje koje je pomoglo vojnicima da budu budni nekoliko dana. No, pokazalo se da je jednako destruktivno i djelotvorno.

Tijekom pripreme napada na Poljsku, zapovjedništvo Trećeg Reicha, odlučeno je upotrijebiti mehanizam takozvanog "blitzkriega" ili "munjevitog rata". Princip je koncentrirati mehanizirane jedinice na jednom mjestu kako bi se probila neprijateljska odbrambena linija i dalje je uništio.
Hitler nakon zauzimanja Poljske, 1939. /Foto:namednibook.ru

Takva taktika omogućila je pomicanje znatnih udaljenosti u kratkom vremenu. Autor "munja-rata" u Poljskoj bio je zapovjednik oklopnih snaga Heinz Guderian.
Zanimljiva činjenica: nakon neuspjeha u moskovskom smjeru tenkovskih jedinica koje su povjerene generalu tijekom invazije na SSSR, njegovi odnosi s Hitlerom su eskalirali, a do kraja rata Führer ga je jednostavno mrzio.
General-pukovnik Heinz Guderian. / Foto: 24smi.org

Međutim, u sklopu razvijene strategije, vojnici su trebali ostati budni najmanje dva dana zaredom. Štoviše, ovaj je uvjet bio ključan: u drugom slučaju, brzina napada i napredovanje trupa opada, poljska vojska imala bi vremena mobilizirati se da obuzda napad - a Guderianov plan jednostavno bi bio neuspjeh. Stoga je general pukovnik osobno uputio posade mehaniziranih postrojbi da za ispunjenje zadatka moraju biti budni 48 sati. Ali kako to učiniti, nije odmah bilo jasno. Liječnici su pronašli izlaz.


Još 1937. godine njemački laboratorij Temmler razvio je novi lijek nazvan Pervitin. Lijek je bio derivat metanefetamina i djelovao je na ljudsko tijelo na sljedeći način: nakon uzbuđenja i pogoršanja osjećaja, osoba se osjećala veselo, puna snage i energije, iskusila je lakoću i euforiju, bila je sigurna u sebe i jasno mislila.
Tvornica Temmler, gdje se proizvodio Pervitin. / Foto: lenta.ru

U početku je Pervitin bio komercijalni lijek, proizveden za civilno stanovništvo i aktivno se koristio u medicini. Godinu dana kasnije, njegova distribucija dosegla je novu razinu: dodana je čak i slastičarskim proizvodima - tvar je bila u sastavu slatkiša. No, 1939. godine Pervitin se počeo koristiti u vojnoj sferi. Kontrola nad uvođenjem i upotrebom lijeka povjerena je ravnatelju Instituta za opću i vojnu fiziologiju, psihoterapeutu Ottu Rankeu.
Otto Friedrich Ranke. // Foto: en.wikipedia.org

Službenik psihoterapeuta ozbiljno se zainteresirao za istraživanja, posebno je organizirao niz testova kako bi analizirao glavna svojstva lijeka. Rezultati studije pokazali su da su se pacijenti koji su dugo uzimali Pervitin osjećali energično, energično i fizički i psihički, a učinak je i dalje trajao nakon 10 sati „režima“ stalne koncentracije.
Međutim, tijekom ispitivanja utvrđene su i negativne posljedice uzimanja tvari: ispitanici, koji su bili pod njenim utjecajem, nisu bili u mogućnosti izvršavati zadatke povećane složenosti.
Njemačka oklopna vozila tijekom invazije na Poljsku. / Foto: inosmi.ru

Ali ovi problemi nisu smetali Rankeu. Nastavio je argumentirati primjerenost upotrebe Pervitina za potrebe vojske, opisujući to kao "odličan lijek za odmah nadahnuće umornih trupa", opravdavajući to ovako: "Prirodno je, s vojnog stajališta, izuzetno važno privremeno uklanjanje osjećaja umora medicinskim sredstvima na dan kad trupe uđu u borbu radnja. "
Pakiranje lijeka Pervitin. / Foto: lenta.ru

Nakon nekog vremena, nakon dodatnog niza testova, Ranke je shvatio da je njegov "lijek" zapravo droga, čiji je rezultat redovita upotreba vrlo zarazna, i fizička i psihička. Tjedan dana prije invazije na Poljsku, liječnik je uputio pismo medicinskom službeniku Glavnog stožera vojske, u kojem je naznačio potencijalnu opasnost od tvari: "Ovaj lijek se vojnicima može dati bez ograničenja samo u hitnim slučajevima, jer, čini se, može imati negativan učinak" ,
Njemački tenk u Poljskoj, 1939. / Foto: waralbum.ru

Ali već je bilo prekasno: za njemačke trupe napravljeno je više od 35 milijuna Pervitinovih tableta, koje su ubrzo isporučene Luftwaffeu i Wehrmachtu. Droga je uvedena kao "stimulativna" i jeftinija alternativa kofeinu. Također, uz Pervitin, proizveden je i njegov lagano osvijetljeni oblik, izofen.
Vojnici su počeli uzimati tablete doslovno od samog početka invazije, 1. rujna 1939. Tankeri koji su tijekom borbe koristili pervitin slali su informacije o rezultatima. Mnogi su dojmovi bili čisto pozitivni: osjećali su se euforično, živahno, mogli su dugo raditi bez umora. Štoviše, tvar je olakšala podnošenje boli i čak prigušila osjećaj gladi.
Spremnik čokolade koji sadrži pervitin. / Foto: kartam47.livejournal.com

Primivši tako ohrabrujuće informacije, Otto Ranke je već vjerovao da uporaba droge nije postala toliko opasna koliko je mislio. Međutim, njegova početna nagađanja bila su istinita, a upozorenja su zaboravljena: nakon iskusnog "učinka", vojnici su ga počeli redovito uzimati, uoči svakog noćnog bacanja.
Stalna upotreba Pervitina dovela je do činjenice da su se organizmi u tankovima navikli, a za održavanje učinka trebalo im je sve više i više tableta. Neki su morali uzeti dvostruku dozu lijeka. Ubrzo je praksa nekontrolirane uporabe droga pokazivala sve više i više negativnih svojstava.
Puškarac pod utjecajem pervitina. / Foto: kartam47.livejournal.com

Jedan od prvih simptoma bila je percepcija boje oslabljena za akromasiju. Tada su se očitovale i druge nuspojave: stalna prisutnost u stanju živčane napetosti uzrokovala je probleme mentalnog zdravlja, što je dovelo do živčanih slomova. Mlađi vojnici imali su bolove vidnih i slušnih halucinacija, ponekad su se primijetili gluposti.
Međutim, upotreba Pervitina bio je još jedan, teži rezultat: njegov učinak može se akumulirati s vremenom. Prema Novate.ru, mnogi su vojnici i časnici umrli od posljedica nekontrolirane uporabe droge nekoliko mjeseci nakon zauzimanja Poljske, već za vrijeme okupacije Francuske.
Vojnici su postali neadekvatni. / Foto: Foto: kartam47.livejournal.com

Liječnici, shvativši opasnost od droge, 1941. godine uvrstili su je u popis "tvari ograničene uporabe". Ali vojnici, već "prikačeni" za Pervitin, čak su u pismima rođacima tražili da pošalju još jednu porciju tableta. Protok lijeka naprijed nije zaustavio.
U potrazi za svjetskom dominacijom, Hitler je poticao čak i najambicioznije ideje - npr. 4 oružja Trećeg Reicha, što bi moglo promijeniti tijek povijesti.

Pogledajte video: Treći Reich - Operacija NLO Tajne Trećeg Reicha (Veljača 2020).

Ostavite Komentar