Genij, ali ipak čovjek: 5 mitova o Nicoli Tesli, koji nemaju nikakve veze sa stvarnošćuNikola Tesla bio je nesumnjivo jedan od najvećih izumitelja u povijesti znanosti. No, njegove su zasluge u posljednje vrijeme toliko hiperbolizirane da je već sada teško shvatiti koje su istine. Većina mitova o Tesli pojavila se tijekom života izvanrednog Srbina. Štoviše, sam znanstvenik to nikada nije spriječio, već naprotiv - namjerno je omotao svoju osobu oreolom misterije.

1. izmjenična struja

Naizmjenična struja. | Foto: LiveJournal.

Ovo je vjerojatno najveći mit o Tesli, koji većina ljudi pogreši apsolutnom istinom. Iako je srpski znanstvenik bio ključna figura u poboljšanju i širenju izmjenične struje, ova vrsta električne energije izmišljena je mnogo prije Teslinog rođenja. U stvari, francuski inženjer Ippolit Pixie postao je otkrivač AC-a. 1832. razvio je jednostavan ručni alternator utemeljen na principu Faradayeve elektromagnetske indukcije. Do 1870-ih primitivni su dvofazni alternatori korišteni u Njemačkoj, a talijanski znanstvenik Galileo Ferraris otvoreno je govorio o višefaznom izmjeničnom stanju 1885. godine.

2. indukcijska zavojnica

Indukciona zavojnica. | Foto: Wikipedia.

Još jedan čest mit o Tesli koji se ponekad može naći čak i u školskim udžbenicima fizike. Srpski znanstvenik stvorio je uređaj, djelomično zasnovan na principima indukcije, koji je imenovao u njegovu čast, ali u početku to nije bila njegova ideja. Zapravo indukcijski svitak nije izum Tesle ili čak Heinricha Rumkorfa, već talentirani inženjer Nicholas Callan. Prema Novate.ru, rani indukcijski svici bili su prvi prototipovi transformatora i koristili su se u rendgenskim strojevima, radio-odašiljačima s iskrom ispuštanja i drugim uređajima od 1880. do 1920. godine.

3. Transformator

Transformator. | Foto: Pikabu.

I opet propustite. 1876. ruski znanstvenik Pavel Yablochkov dobio je patent za prvi svjetski transformator s otvorenom jezgrom. Prve transformatore zatvorene jezgre razvila su u Engleskoj 1884. braća Hopkins. U to je vrijeme Tesla još bio u školi i nije započeo ni svoj prvi rad na polju telefonije. Vjerojatno je znanstvenik, radeći u Budimpešti 1880-ih, skrenuo pozornost na ta kretanja, koja su nakon toga činila Teslin transformator, patentiran 1896. godine.

4. Radio

Tesla radio instalacija. | Foto: Pikabu.

Drugi čest mit je da je Tesla otkrio radio. U stvari, bez obzira na Guglielma Marconija, Srbin je 1896. razvio uređaj za bežičnu komunikaciju, koji je patentirao 1897. Unatoč tome, Marconi je na kraju dobio Nobelovu nagradu. Amerika je kasnije opozvala Tesline patente, što je dovelo do velikog pravnog postupka koji je trajao do 1940-ih. Tesla se danas smatra službenim izumiteljem radija u Americi. Ali ne zaboravite da je fizičar Aleksandar Popov uspješno demonstrirao radni radio godinu dana prije Marconija i Tesle, 1895. godine. Ali sav njihov posao, uključujući Popova, bio bi nemoguć bez doprinosa mnogih drugih znanstvenika.

5. Radar

Radar Roberta Watson-Watta. | Foto: Wikipedia.

Mnogi također tvrde da je Nikola Tesla izumio radar. Ali istina nije tako jasna kao što se čini na prvi pogled. Radarska stanica sama po sebi ne bi postojala bez revolucionarnog rada njemačkog fizičara Heinricha Hertza. Pokazao je ponašanje elektromagnetskih valova u kasnim 1880-ima, potvrđujući na taj način teoriju Jamesa Maxwella iz 1860-ih. Njemački izumitelj Christian Hulsmeyer početkom 1900-ih pokazao je u Njemačkoj i Nizozemskoj princip korištenja radio valova za otkrivanje brodova. Sir Robert Watson-Watt dizajnirao je prvu radarsku stanicu 1935. godine. Radila je na frekvenciji od 6 MHz i imala je domet manji od 13 km.
Sviđa li vam se članak? Zatim provjerite pet najvećih znanstvenika iz povijesti znanosti.

Pogledajte video: Ovaj Čovek Ima 256 GODINA??? ISTINA ILI LAŽ (Ožujak 2020).

Ostavite Komentar