10 primjera svastike koja apsolutno nema nikakve veze s nacizmom

Budistički redovnici brinu o cvjetnom krevetu sa svastikom.

U suvremenom svijetu simbol svastike snažno je povezan s zločinima nacista. Ali simbol svastike pojavio se mnogo prije nego što je svijet znao za naciste - star je tisućama godina. U raznim drevnim kulturama simboliziralo je sunce, sreću i sreću. U našem pregledu 10 živopisnih primjera potpuno bezopasne upotrebe svastike.

1. Drevni indijski pečat

Pečat je u Britanskom muzeju.

Antičko podrijetlo svastike pokazuje pečat koji datira iz doba civilizacije doline Inda (4000 - 5000 godina). Trenutno se ovaj pečat može vidjeti u Britanskom muzeju.

2. mikenska lutka

Svastika u starogrčkoj kulturi.

U Europi se svastika mogla pronaći u starogrčkoj kulturi. Na primjer, ovaj se simbol može vidjeti na lutki brončanog doba (mikenska Grčka), starom 3000 godina.

3. Kovanica sa svastikom

Kovanica iz Korinta.

Još jedan primjer upotrebe svastike u drevnoj Grčkoj: malo izmijenjena verzija ovog simbola na novčiću iz Korinta, 6. stoljeća prije Krista.

4. Rimska vila La Olmeda

Svastika u rimskim mozaicima.

U španjolskoj provinciji Pedrosa de la Vega možete pronaći još uvijek drevnu rimsku vilu La Olmeda. U rimskim mozaicima kasne antike koji krase scenu, nalaze se slike svastike.

5. hinduistički hram

Svastika u hinduizmu.

Hinduizam je jedna od religija u kojoj se svastika tisućljećima smatrala svastikom simbolom sreće. Srela se svugdje u hramovima i za vrijeme festivala poput Diwalija.

6. statua budista

Svastika u budizmu.

Moderni ljudi koji su odgajani na stereotipu "svastika - nacistički simbol" ponekad su šokirani, upadajući u budističke hramove jugoistočne Azije. Razlog je jednostavan - svastika se često prikazuje na prsima statua Bude.

7. Jain kip

Svastika u jainizmu.

Jainizam je jedan od religijskih pokreta u Indiji, koji se formirao 600.-500. Pr. Ovaj se simbol smatra odrazom ahimsua, jednog od najvažnijih principa džainizma, što znači "samilost".

8. Finsko zrakoplovstvo

Svastika kao amblem.

Brojne tvrtke i institucije također su koristile svastiku kao svoj simbol. Na primjer, finsko zrakoplovstvo koristilo je svastiku kao amblem od 1918. do 1945.

9. Slon Carlsberg

Svastika u pivari.

Danski pivar Carlsberg koristio je ovaj simbol gotovo 100 godina prije nego što je bio prisiljen mijenjati ga 1930-ih zbog povezanosti s nacističkom strankom.

10. Svastika Ferney

Svastika na ledu.

U 1920-ima je u Kanadi postojala ženska hokejska reprezentacija zvana Ferney Swastikas.
Raznolikost svastike.

I još mnogo toga 10 primjera svastike u različitim kulturama, što ni na koji način nije povezano s ideologijom nacista , Iznenadit ćete se.

Pogledajte video: Esoteric Agenda - Best Quality with Subtitles in 13 Languages (Travanj 2020).

Ostavite Komentar