Stolica iz "stolice" (idejni projekt)

Stolica iz "stolice" (idejni projekt)

Vrlo često dizajneri stvaraju svoje projekte na temelju postojećih. A istina nije uzaludna koja poslovica kaže: sve novo je dobro zaboravljeno staro. I nema ništa loše u korištenju starih, već zaboravljenih ideja.
Stolica iz "stolice" (idejni projekt)

Kako ćemo saznati na stranici Kulturologiya.ru, vjerojatno su mnogi čuli za projekt Amerikanca Josepha Kosutha, nazvan "Jedna i tri stolice". Djelo je nastalo 1965. godine i sadržavalo je tri predmeta - stolac, fotografiju stolice i rječnik u definiciji što je stolica. Djelo se smatra jednim od prvih primjera konceptualne umjetnosti, što danas gotovo svi znaju. Dizajner Eric Ku kaže da ga je inspirirala ta ideja, a upravo je on stvorio vlastiti projekt. Pomoću abecede, točnije riječi 'fotelja' na engleskom jeziku, stvorio je ovaj komad namještaja.
Stolica iz "stolice" (idejni projekt)

Kao što vidimo, slovo A služi kao leđa, a R i H osmišljeni su kao noge. Na slovu C imamo petu točku, a slovo I povezuje dvije noge. Vjerujem da ovo nije ništa drugo nego primjer konceptualne umjetnosti, jer stolica nema poseban praktični značaj. To ne znači da je mekan, udoban ili bilo kakav poseban. No, projekt ima ideju, potkrijepljenu određenim činjenicama. Naime, mnogi su projekti cijenjeni zbog ideje, a ovdje je takva da je stolica napravljena od "stolice", od ove riječi.
Stolica iz "stolice" (idejni projekt)

Dizajner: Eric Ku

Pogledajte video: OLTAR IZ TOMISLAVGRADA ZA PAPU FRANJU STOLICA IZ ZAVIDOVIĆA (Travanj 2020).

Ostavite Komentar