10 najtežih i najljepših labirinta na svijetu

10 najtežih i najljepših labirinta na svijetu

Ako se želite negdje izgubiti tako da vas nitko ne nađe u sljedećih nekoliko sati, onda je lavirint upravo ono što trebate! Možete ući bez puno poteškoća, ali izlazak nije lak zadatak. Labirinti su uvijek bili živopisan kulturni element, datira još od antičke Grčke. Pojavili su se u mnogim književnim djelima, poput Alice u zemlji čuda i Harry Potter, kao simbola beznađa i zaključka. Nudimo 10 najnevjerovatnijih labirinta na svijetu.

10. Labirint Escot Gardens (Velika Britanija)

Labirint Escot Gardens (UK)
Labirint Escot Gardens (UK)

Lavirint je izgrađen 2004. godine od više od 4.000 bukovih stabala, ovjesnih mostova i kapija uz pomoć kojih vrt mijenja svoju rutu na najčudniji način. Na projektu je radio Adrian Fisher, koji je napisao više od 600 labirinta širom svijeta. Vrt je dio Escot imanja u East Devonu koji se sastoji od glavne kuće i luksuznog rezervata prirode. Lutajući tako divnim labirintom, možete upoznati divlje svinje i dabrove. Ali na štetu izlaza ... još ga treba pokušati pronaći!

9. Zrcali lavirint u ledenjačkom vrtu (Švicarska)

Zrcali labirint u Glacier Gardenu (Švicarska)
Zrcali labirint u Glacier Gardenu (Švicarska)

Lavirint, poznat i kao Gletschergarten, nalazi se u švicarskom gradu Lucernu. Nastao je nakon izgradnje poznate palače Alhambra u gradu Granadi (Španjolska), koja je poznata po svojoj izvrsnoj, luksuznoj arhitekturi. Labirint je stvoren 1896. za Nacionalnu izložbu u Ženevi, a tri godine kasnije premješten je u grad Lucern. Sagrađena je oko nekoliko špilja, koje su nekada bile baza ledenjaka. Lavirint se sastoji od 90 ogledala i posjetitelji moraju hodati u njemu s ispruženim rukama prema naprijed kako se ne bi spotaknuli u drugo ogledalo.

8. Labirint Ashcombea (Australija)

Labirint Ashcombea (Australija)
Labirint Ashcombea (Australija)

Labirint Ashcombe, točnije kompleks od tri, izgrađen je na poluotoku Mornington, u blizini Melbourna. Jedna od najstarijih na južnoj hemisferi, izgrađena od živica. Za njegovu izgradnju 1970-ih koristilo se više od 1000 čempresa. Sastoji se od tri dijela: južni, središnji i sjeverni labirint. Ima ogroman broj grana, tako da se lako možete izgubiti. Osim njega, tu su i labirinti i ružičasti labirinti iz više od 1200 grmova ruža i 4000 grmova lavande.

7. Labirint "Krava na polju" (Njemačka)

Labirint "Krava na polju"

Labirint u Njemačkoj ne može se nazvati složenim, ali svakako zaslužuje pažnju, makar zbog domišljatosti njegovih stvaralaca. Dizajniran je u obliku kravljeg stomaka, koji je prikazan na njemačkom polju Marienfelde. Maze Lavirint izgrađen je uz podršku Federalnog zavoda za procjenu rizika koji proučava negativan utjecaj kemikalija i modernog života na okoliš. Cilj takvog projekta je objasniti proces probave krava i povećati svijest o zdravoj prehrani.

6. Labirint suda Hampton (UK)

Hampton Court Maze (UK)

Labirint je stvoren 1700. godine po nalogu kralja Vilijama III. Palača Hampton Court nalazi se na rijeci Temzi na periferiji Londona. Projekt su razvili George London i Henry Wise. Smatra se jednim od najpoznatijih u svjetskoj povijesti i vrlo je popularan među turistima zbog svog neobičnog oblika u obliku trapeza i ugrađenih zvučnika, od kojih se iz instalacije pod nazivom "Trans" čuje 1000 zvukova. U središtu labirinta nalaze se čak klupe koje ispuštaju zvukove kad netko sjedi na njima. U početku su u njega posađene grabe.

5. Labirint u Samsøu (Danska)

Labirint u Samsøu (Danska)

Lavirint se bitno razlikuje od ostalih. Doista, za razliku od prethodnih, umjesto živica koristi obična stabla i široke staze. To stvara osjećaj da se šetnja provodi u normalnoj šumi. Doduše, ranije je to zaista bila šuma za uzgoj božićnih drvca, ali 2000. godine Erik i Karen Poulsen pretvorili su je u labirint, sječući nepotrebna stabla. Njegova površina iznosi 60.000 četvornih metara, a u Guinnessovoj knjizi rekorda uvrštena je kao "najveći trajni lavirint na svijetu". Ovdje ima puno zanimljivosti, na primjer, memorijal slavnom piscu Hansu Christianu Andersenu.

4. Labirint "Svijet" (Sjeverna Irska, Ujedinjeno Kraljevstvo)

Labirint "Svijet" (Sjeverna Irska)

Titula najvećeg stalnog labirinta na svijetu, koji je prije pripadao danskom labirintu na otoku Samsø, 2001. dobio je otvoreni labirint "Mir" u okrugu Down (Sjeverna Irska). Dužina njegovih staza je 314 metara. Zamišljen je da stvori simbol mira, važan za zemlju koja je patila od unutarnjih kontradikcija u dvadesetom stoljeću. Sporazum iz Belfasta iz 1998. godine ugasio je probleme, ali nakon neprijateljstava mnogo je stvari uništeno, a zemlja je bila suočena s velikim radom na obnovi zgrada, pa je lavirint postao i simbol nade za mir. Posebno je odabrano 6000 tisa koje se odlikuju dugovječnošću. U središtu lavirinta je Zvono mira, koje zvoni da označi krajnju točku lavirinta.

3. Maze ananasa (Havaji)

Maze ananasa (Havaji)

Dobitnik je naslova "Najveći trajni labirint na svijetu". Labirint grmlja ananasa izgrađen je 1997. godine na velikoj plantaži ananasa Dole, ali titulu najvećeg labirinta na svijetu osvojio je tek 2007. godine, nakon značajnog širenja svog teritorija. Ukupna duljina svih staza je 3962 metra. U središtu labirinta je ogroman ananas. Osam tajnih tragova nalazi se u labirintu, što će vam pomoći u rješavanju misterije onoga što se nalazi u centru. Osim ananasa, u labirintu raste i oko 14 000 havajskih biljaka. Na ogromnoj plantaži možete voziti i ekspres s ananasom (Pineapple Express). Trajanje putovanja svijetlim crveno-žutim vlakom je 20 minuta, a za to vrijeme vodič će ispričati zadivljujuću priču o ananasima.

2. Labirint Cool Patch Pumpkins (SAD)

Labirint Cool Patch Pumpkins (SAD)
Labirint Cool Patch Pumpkins (SAD)

Prije toga radilo se o najvećim stalnim labirintima na svijetu. A postoje i oni koji se mijenjaju svake godine. Labirint Cool Patch Pumpkins smatra se najneobičnijim labirintom na svijetu. Otvara se samo u određeno doba godine kada bundeve sazrijevaju. S pravom posjeduje naslov "najveći nestabilni labirint na svijetu." Nekoliko je puta upao u Guinnessovu knjigu rekorda. Sve je započelo 2003. godine labirintom na polju bundeve od 6 hektara. Do 2011. godine proširila se na 18 hektara, a prošle godine iznosila je čak 21 hektar! Obično polje na kojem se uzgajaju bundeve za prodaju pretvorilo se u zadivljujuće mjesto za turiste. Iako se bundeve još uvijek prodaju tamo. Ovaj labirint je vrlo složen, a da biste ga prevladali, prema turistima, trebat će 2 sata i 10 telefonskih poziva. Naravno, svake godine labirint postaje sve teži. Sjajni labirint bundeve nalazi se u Dixonu (Kalifornija) u blizini Sacramenta.

1. Labirint u Knossosu

Labirint u Knossosu
Labirint u Knossosu

Na vrhu ljestvice nalazi se legendarni lavirint u Knossosu, izgrađen za kritskog kralja Minosa u palači Knossos. Legenda kaže da je okrutno stvorenje Minotaur živjelo u ovom labirintu. Ovog pola muškarca, pola bika, odgajala je supruga kralja Minosa Pasiphaea. Ali postao je toliko zloban i opasan za društvo da je kralj Minos naredio Daedalu da u palači izgradi složeni labirint kako Minotaur nikad ne može izaći iz njega. Nakon završetka izgradnje, sam majstor teško je mogao pronaći izlaz iz nje. Labirint je pokoren, a Minoautra je ubio poznati junak Tezej uz pomoć kćeri Minosa Ariadne. Danas je u ruševinama drevne palače teško razaznati ostatke labirinta. I općenito nije poznato je li postojao ili ne. Ali ako je stvarno postojao, onda je to definitivno bio najteži labirint na svijetu!
A tu su i najhladniji labirinti na ovome ogromni ledeni dvorci.

Ostavite Komentar