Prokleti legendarni dijamanti

Prokleti legendarni dijamanti

Ponekad slavni dijamanti, o kojima navijaju mnoge legende, nose kletvu. O tome svjedoče novinski članci o ubojstvima, samoubojstvima, financijskom kolapsu vlasnika legendarnog kamenja. Ali ti događaji možda nemaju nikakve veze s misticizmom, samo su dijamanti toliko skupi i rijetki da privlače pažnju lopova, izazivaju strast i zavist.

Sujeverja oko prokletstva danas proganjaju poznati dijamanti. 1958. Smithsonian je primio mnoga pisma sa zahtjevom da se riješe dijamanta nade, jer se vjerovalo da će njegova prisutnost donijeti katastrofe cijeloj naciji. Novine su bile pune poruka i priča o smrti i nesrećama povezanim s posjedovanjem plavog kamena.

9. Spoonmaker's Diamond

Spoonmaker dijamant

Kamen težak 86 karata smatra se najvećim dijamantom na svijetu. Legenda kaže da ga je jedan ribar našao na obali rijeke, a kada je trgovcu predložio da ga kupi, prevarant je rekao da ne vrijedi ništa i dao siromašnima samo tri žlice. U 17. stoljeću sultan je posjedovao kamen, a mnoge žene carskih obitelji smatrale su ga najcjenjenijim među svojim nakitom. Danas je dijamant u muzeju u palači Topkapi u Turskoj.

8. Dijamant Orlova

Dijamant Orlova

Na carskom žezlu ruske carice Katarine Velike vikao je dijamant težine 189,6 karata. Legenda kaže da ga je francuski vojnik ukrao iz očiju indijskog idola. Favorit carice Grigorij Orlov kupio je dijamant za svoju voljenu. Ali njegove nade u brak s caricom nisu se ostvarile, jedino što je dobio bila je palača u Peterburgu, usamljenost i ludilo.

7. Derianur

Daria-i-Noor

Ovaj rijetki ružičasti dijamant "Ocean of Light" povezan je s krvavom pričom. U znak zahvalnosti za povratak Mughalove krune, Nader Shah iz Perzije posjedovao je dijamant i drugo drago kamenje. To se dogodilo nakon invazije na sjevernu Indiju u 18. stoljeću i uništenja stanovnika Delhija. Danas je dijamant težak 182 karata pohranjen u Centralnoj banci Irana.

6. Regentov dijamant

Regent's Diamond

Diamond, porijeklom Regentovog dijamanta, težine 410 karata, jednom je lepršao na rukavcu mača Napoleona I i na kruni Luja XV. Kaže se da ga je izvedena Marie Antoinette nosila kao ukras na šeširu. Danas je kamen pohranjen u Louvreu. Strašna legenda kaže da je rob koji je radio u rudniku dijamanata u Indiji i pronašao, teško odsjekao nogu. Imao je nepromišljenost da vjeruje kapetanu engleskog broda, koji ga je opljačkao i udavio.

5. Orlov crni dijamant

Crni dijamant Orlova

Dijamant je također nazvan "Dijamant oko" Brahma. Impresivan kamen težak 67,5 karata pronađen je u jednoj od rudnika Indije početkom 19. stoljeća. Legenda kaže da je lopov ukrao kamen s kipa indijskog boga. Kroz povijest su tri osobe posjedovale dijamante - svi su počinili samoubojstvo slušajući priče o prokletstvu koje nosi kamen.

4. Prokletstvo plavog dijamanta

Plavi dijamant

Vijesti o smrti povezane s ovim 50-karatnim saudijskim dijamantom i dalje se pojavljuju u tisku. 1989. tajlandski radnik ukrao je 20 milijuna dolara vrijedno kamenje iz palače u Saudijskoj Arabiji i odnio ih na Tajland. Ovaj događaj praćen je smrću Muhammada Al-Ruwailija, saudijskog biznismena, i tri diplomata koji su otišli na Tajland u potrazi za lopovom - sva ta ubojstva nisu riješena. U ožujku 2014. tajlandski sud optužio je pet osoba, uključujući policajca, za otmicu i ubojstvo Al-Ruwailija, ali slučaj se raspao. Glasnogovornik Ministarstva unutarnjih poslova u srpnju je zatražio pravdu u tom slučaju, prenosi arapska štampa. Tajlanđani vjeruju da će 20 ljudi povezanih s krađom dijamanata umrijeti brutalnom smrću. Sudbina kamena još uvijek nije poznata.

3. Dijamant "Koh-i-Noor"

Dijamant "Koh-i-Noor"

Dijamant "Koh-i-Noor" je također nazvan "planina svjetlosti" (planina svjetlosti). Osnivač Mughala u Indiji tvrdio je da je kamen težak 739 karata ukraden od Raje Malwe 1306. godine. Ali pojavio se na kruni britanskih monarha 1877. godine, kada je kraljica Viktorija proglašena caricom Indije. Sada dijamant težak 105,6 karata krasi krunu kraljice Elizabete II. Indijska vjerovanja kažu da onaj tko posjeduje kamen posjeduje svijet, ali neće izbjeći nesreće da samo Bog ili žena mogu nekažnjeno nositi kamen.

2. Dijamant nade

Hope Diamond

Prema Smithsonian Institution, u dijamantu Hope pri prvom rezu mogli biste vidjeti sunce stavljajući ga na zlato. Kamen je bio u vlasništvu Luja XIV, poznatog kao kralj sunca. Nakon niza posjekotina kamen je počeo težiti 45,52 karata. Legenda kaže da je dijamant bio ispred oka kipa indijskog božanstva Sita, a lopov koji ga je ukrao donio je prokletstvo na kamenu. Na to upućuje smrt Marie Antoinette i Luja XIV., Niz tragedija koje su se dogodile u obitelji Hope, pa čak i nesreća poštara koji je pošiljku s kamenom isporučio Smithsonian Instituciji. Kralj dijamanata, draguljar Harry Winston, darovao je kamen Smithsonian Instituciji 1958. godine. Dijamant je obišao zemlju s događajem koji je organizirao Winstonov "Sud dragulja" kako bi prikupio sredstva u dobrotvorne svrhe.

1. Taylor-Barton Diamond

Taylor-Barton Diamond

Prema Ianu Balfouru, autoru knjige The Famous Diamonds, porijeklom dijamanata Taylor-Barton bio je 240,8-karatni dijamant pronađen u glavnom rudniku u Južnoj Africi 1966. godine. Richard Barton kupio ga je od Cartiera za 1,1 milijun dolara sljedeće godine. Bio je to masivan i skup ukras, koji je postao simbol ljubavi koja je stavljena na vagu sudbine, olujne i razorne ljubavi. 1978., nakon drugog razvoda, Taylor je prodala kamen. Tim novcem sagradila je bolnicu u Bocvani u Africi, u blizini rudnika u kojem je kamen rođen.

Ostavite Komentar