Yandex lansira taksi bez vozača na ruskim cestama

Ruski isti dronovac.

Slijedom Uberovog primjera, predstavnici Yandex.Taxi, internetske taksi službe u vlasništvu ruskog internetskog giganta Yandex-a, rekli su da tvrtka radi na prototipu bespilotnog vozila koje može služiti kupcima bez vozača. Novost bi se trebala pojaviti na ulicama u skoroj budućnosti.
Autonomni automobil kompanije Yandex.taxi.

Iako je Yandex, tvrtka koja pruža internetske usluge, a posjeduje i najpopularniju tražilicu u Rusiji, u potpunosti nije povezan s razvojem automobilske opreme, tvrtka posjeduje niz softverskih elemenata potrebnih za tehnologiju vožnje bez posade. Prema upravljanju Yandex-om, tvrtka već dugo koristi navigaciju u stvarnom vremenu, računalni vid (tehnologija stvaranja umjetnih sustava koji primaju informacije od slika) i softver za prepoznavanje predmeta u mnogim svojim internetskim uslugama i proizvodima, uključujući i Yandex .Mape i Yandex.Navigator.
Potražite takav stroj na ulicama!

Tvrtka je razvila prototip automobila koji "samostalno donosi odluke" koristeći skup vlastitih algoritama, umjetne inteligencije i tehnologije strojnog učenja. Naravno, što se tiče hardvera, morao sam koristiti razvoj drugih ljudi: sam automobil je Toyota Prius, procesor je preuzet iz Nvidia, a radar (lidar) na krovu preuzet je iz Velodyne. Video je objavljen na webu, ali prikazuje kako prototipni automobil samostalno putuje raznim preprekama i izbjegava pješake. Štoviše, tvrtka se priprema za puštanje na javne prometnice sljedeće godine.
Skener na krovu.

Yandex.Taxi razvija bespilotni taksi kako bi osigurao autonomiju razine 5 na ruskim cestama, što znači potpuno autonomno djelovanje bez ljudske intervencije. Iako videozapis pokazuje da se automobil prilično samouvjereno vozi oko industrijske zone, izbjegavajući prepreke, puštajući druge automobile i ustupajući pješake, njegova brzina iznosi samo 15 km / h. Također nije jasno zašto se s bespilotnom vožnjom poput ludog kotača vrti.
U kabini autonomnog taksija.

„Bespilotna vozila trend su sljedećih nekoliko desetljeća,“ kaže Dmitrij Polishchuk, voditelj Yandex.Taxi. „Trenutno postoje desetine tvrtki širom svijeta koje proizvode svoja bespilotna vozila, ali samo nekoliko njih ima komponente koje mogu biti presudne značaj za pretvaranje ovog projekta u stvarnost.
Dominirat će bilo gdje.

Te komponente uključuju kombinaciju pouzdane tehnologije i algoritama, inženjerskog znanja i resursa, kao i pristup tržištu bespilotnim vozilima. “Ispitivanje automobila na javnim cestama trebalo bi početi 2018. godine.

Ostaje napomenuti da su mnogi najveći proizvođači automobila danas zainteresirani za temu automobila bez vozača. Tako nedavno predstavljena futuristički Sedric - Volkswagenov auto autonomni automobil budućnosti.

Ostavite Komentar