Zašto BelAZ ima tako velike "farove" instalirane upravo na nos (spojler: to nisu svjetlosni uređaji)Kiperi kamioni BelAZ stekli su reputaciju pouzdanih pomoćnika na terenu u najtežim uvjetima. Bez obzira na to, ovaj kamion kiper i dalje ostaje i ostat će stroj s kojim se susreće većina ljudi, osim na fotografijama. Odatle se mogu pojaviti neka dodatna pitanja. Na primjer, zašto BelAZ ima tako velika „farova“ i imaju li tajanstveni strukturni elementi barem nešto zajedničko sa rasvjetnim uređajima.
Kakvi su to krugovi? ¦ Foto: twitter.com.

Kiperi kamioni BelAz svojim izgledom evociraju poštovanje i pravedno drhtanje osobe. No, kad ove automobile vidite osim na fotografijama, prilično je teško izvući zaključke o određenim dizajnerskim značajkama kamiona. Najjednostavniji primjer je zabluda nekompliciranih ljudi da BelAZ na prednjoj strani ima ogromna okrugla svjetla. Već nakon detaljnijeg pregleda fotografije, najviše pažnje će sigurno obratiti pozornost na činjenicu da to uopće nisu svjetla.
Zanimljiva činjenica: rudarski kamioni, uključujući BelAZ, u osnovi su (skoro) električni automobili. Činjenica je da se kotači okreću uz pomoć zasebnih elektromotora, čija se energija napaja iz dizel snage.
Ovi tajanstveni gizmovi:
To nisu svjetla. ¦Foto: novate.ru.

BelAZ ima uređaje za osvjetljenje, a ima ih puno zbog ogromnih dimenzija stroja. Međutim, svi izgledaju poput prilično tradicionalnih svjetiljki. Tajanstvene okrugle stvari na nosu automobila zapravo su vanjski filtri zraka. Ovisno o konkretnom modelu stroja, mogu biti od 2 do 8 komada. Potrebne su kako bi se osigurala dodatna zaštita mehanizama za teretna vozila od prašine. BelAZovi rade u vrlo prljavom okruženju karijere i tamo bi se običan automobil (uz stalan rad) brzo pokvario.
Rasvjetni uređaji su zapravo ovdje:
Evo svjetla. ¦Foto: novate.ru.

Zanimljiva činjenica: vjerojatno mnogi nikada nisu vidjeli da se BelAZ-ovi (i ostali kiperi kamioni) voze do radnog mjesta. To je zato što ne voze putevima. Kamioni sposobni za prijevoz mnogo tona dostavljaju se do mjesta rada u rastavljenom obliku i sastavljaju na licu mjesta. Takav je konstruktor.
U kamenolomima je uvijek vrlo prašnjavo. | Foto: photosight.ru.

Želite li znati još zanimljivosti? Što o čitanju o BelAZ s jednom osovinom: zašto su u Sovjetskom Savezu radili tako čudne automobile i saznajte jesu li doista korisne.

Pogledajte video: That's how they carry these giant machines. - I haven't seen it before. (Travanj 2020).

Ostavite Komentar