8 zgrada koje je stvorio Frank Lloyd Wright dodana je na UNESCO-ov popis svjetske baštinePrvi put u povijesti postojanja međunarodnog programa UNESCO-a, moderna američka arhitektura našla se pod njegovom zaštitom. Tek neki dan postalo je poznato da je odmah 8 izvanrednih djela slavnog majstora "organske" arhitekture, Franka Lloyda Wrighta, klasificirano kao UNESCO-ova svjetska baština. Pojava ovih nevjerojatnih djela na Popisu omogućila je Sjedinjenim Državama da se učvrste na karti organizacije, a sada su Wrightovi projekti usporedivi s najvećim arhitektonskim remek-djelima koje cijeli svijet poznaje i poštuje.
Frank Wright (1867-1969) sebe je nazivao "najvećim arhitektom na svijetu" i uvijek je promovirao vlastite ideje. | Foto: theartnewspaper.ru.

Prije nekoliko dana jedinstvena kolekcija 8 izvanrednih modernih građevina, koju je dizajnirao izvanredni arhitekt dvadesetog stoljeća, Frank Lloyd Wright, pojavila se na ažuriranom popisu UNESCO-ve svjetske baštine. Prema urednicima Novate.Ru-a, Odbor je poslao na razmatranje 449 njegovih najboljih projekata, od čega je istodobno dodijeljeno osam struktura. Ovom značajnom događaju prethodile su ne samo 72 godine stvaranja samog arhitekta, već i 15 godina mukotrpnog rada ljudi koji su pripremili sve potrebne dokumente za predlaganje kandidata za nominaciju Moderna arhitektura. Ali titaničko djelo nije uzalud, jer se danas Wrightovi projekti mogu staviti u rame s Cheopsovom piramidom, Velikim kineskim zidom i 1111 izvrsnih arhitektonskih spomenika iz cijelog svijeta koji su prepoznati kao Svjetska kulturna baština.
Popis radova odabranih za nominaciju nosi naslov "Frank Lloyd Wright arhitektura 20. stoljeća". | Foto: artishock.org.

Nakon sastanka Odbora koji je ove godine održan u Bakuu (Azerbejdžan), u priopćenju za javnost navedeno je: "Wrightov rad tijekom dugog razdoblja imao je snažan utjecaj na razvoj moderne arhitekture u Europi ... Te zgrade odražavaju" organsku arhitekturu "koju je razvio sam arhitekt, uključujući projekt na otvorenom, zamagljivanje granica između vanjštine i unutrašnjosti i neviđeno korištenje materijala kao što su čelika i betona. "
Genij arhitekture, Frank Lloyd Wright, stvara uistinu remek-djela već više od 70 godina. | Foto: kondratenko-design.blogspot.com.

informativni: Izraz "organska arhitektura" definirao je sam Frank Wright, koji se smatra svojim predakom: „Organska arhitektura - ovo je arhitektura u kojoj je cjelovitost ideal u filozofskom smislu, gdje se cjelina odnosi na dio kao na dio u cjelinu i gdje se priroda materijala, priroda odredišta, priroda svega što se događa postaje nužna. Iz ove prirode proizlazi da kakav lik dani umjetnik može dati zgradi dane zgrade. "
U današnjem članku autori Novate.Ru sakupili su svih osam projekata Franka Lloyda Wrighta koji su zasluženo dobili počasni status UNESCO-ve svjetske baštine.

1. "Kuća nad vodopadom" u Pensilvaniji (1936-1939 gg.)

Fallingwater - 1969. godine dobio je status Nacionalnog povijesnog nalazišta Sjedinjenih Država. | Foto: project-natasha.blogspot.com.

Padajuća voda - ovo je najistaknutiji projekt koji se desetljećima smatrao mjerilom „organska arhitektura razvijena je za bračni par Edgar i Lilian Kaufmann.
Čelik i beton postali su veličanstveni elementi koji su stvorili „organsku arhitekturu“ dvadesetog stoljeća. | Foto: happymodern.ru.

Arhitekt je govorio o svom najprepoznatljivijem remek djelu smještenom na kamenu koji visi nad potokom: "Kuća nad vodopadom" je sjajan blagoslov, možda jedan od najvećih koje možete znati ovdje na zemlji. Vjerojatno se ništa ne može usporediti s harmonijom i mirom, koji ovdje proizlaze iz kombinacije šuma, rijeke, litica i strukturalnih elemenata. Ovdje čujete vodopad dok čujete tišinu zemlje ... "

2. Muzej Solomona R. Guggenheima u New Yorku (1956-1959)

Muzej Solomon Guggenheim sadrži najveću svjetsku zbirku suvremene umjetnosti i još mnogo toga. | Foto: interior.ru.

Guggenheim muzej - već se pola stoljeća smatra izvanrednom kreacijom Frank Lloyda Wrighta, još uvijek upečatljivog u svom jedinstvenom dizajnu i jedinstvenoj ljepoti.
Guggenheim muzej je druga najznačajnija građevina u SAD-u nakon Kipa slobode. | Foto: artguide.com.

Prema zamisli autora projekta, posjetitelji koji se penju na veliku spiralu povijesne građevine koja se žuri na kupolu, mogu vidjeti jedinstvene Guggenheimove izložbe na kojima su izloženi radovi poznatih umjetnika od 19. stoljeća do današnjih dana.

3. Kuća Herberta i Catherine Jacobs u Madisonu, Wisconsin (1936.-1937.)

Kuća Herberta Jacobsa smatra se prvom stambenom zgradom koju je Frank Ryde izgradio u novom stilu. | Foto: faqindecor.com.

Kuća Herberta Jacobsa - stvorena u izvornom stilu, koji je također izumio Frank Wright. Ovaj apsolutno jeftin dom za obitelj Jacobs iz Madisona bio je prvo "američko kućište" koje se radikalno razlikovalo od europske arhitekture. Za njegovo stvaranje korišteno je uglavnom drvo i opeka.

4. Hram jedinstva u Oak Parku u Chicagu (1906-1908)

Hram jedinstva postao je personifikacija jedinstva prostora, stvarnosti i suštine. | Foto: faqindecor.com.

Neobični hram Jedinstveni hram stvorio je predak moderne arhitekture na samom početku svog djelovanja na polju eksperimentatora. Nakon požara koji je u potpunosti uništio unitarističku crkvu, Wright ju je morao ponovno stvoriti. Budući da je proračun za izgradnju bio vrlo mali, morao je smisliti načine kako smanjiti troškove projekta. Tada je odlučio koristiti armirani beton, što je kasnije postalo veliki proboj u građevinskoj industriji.

5. Kuća Fredericka Robyja u Chicagu (1908-1910)

Mnoge vodoravne crte povezane su s prerijama (Kuća Fredericka C. Robieja). | Foto: openhousechicago.org.

Kuća Fredericka C. Robieja prva je zgrada Frank Wright koju je dizajnirao u stilu Prairie House. Nakon više od 100 godina, smatra se renomiranim remek-djelom u nizu prigradskih vila s respektabilnim izgledom i inovativnom prostornom kompozicijom. I kao dokaz da je ovo jedinstven arhitektonski objekt, ne samo da je ušao u Popis kulturne baštine, već je i Nacionalno povijesno nalazište Sjedinjenih Država.

6. "Kućica mallowa" u Los Angelesu (1918.-1921.)

Kuća Mallow nije samo zaštitni znak Los Angelesa, već i preteča suvremenog arhitektonskog stila. | Foto: dizajnerdreamhomes.ru.

Vrlo zanimljiv koncept rezidencijalnog kazališta Hollyhock House razvio je Frank Wright za kćer naftnog magnata. Kako je planirano, stambena je građevina integrirana u kazališni kompleks, pa je jedna strana zgrade otvorena za organiziranje prave pozornice, a druga je kombinirana s staklenikom. Ali odabrana domaćica nije cijenila napore gospodara, pa je kuća vrlo kratko vrijeme bila stambeni stan. Nakon što je ljetnikovac prodat gradu, vlasti su ga pretvorile u umjetničku galeriju koja je s vremenom postala muzej sa statusom Nacionalne povijesne znamenitosti Sjedinjenih Država.

7. Studio Studio Frank Lloyd Wright u Arizoni (1938.)

Zimska rezidencija Frank Wright izrađena je od kamena, cementa, mahagonija i platna. | Foto: franklloydwright.org.

Majstor suvremene arhitekture dizajnirao je vlastitu kuću Taliesin West u svom krunskom stilu "prerijske kuće". Neobični dvorac smješten u pustinjskom podnožju Arizone nekoliko je puta obnovljen zbog požara, ali je ipak zadržao svoju jedinstvenost. U ovoj rezidenciji Frank, počevši od 1938. godine, nije živio samo u zimskim mjesecima, organizirao je vlastitu školu, Frank Lloyd Wright. Nakon njegove smrti 1959. godine, ovaj ljetnikovac postao je glavna zgrada Talisin škole arhitekture, a u njemu se nalazi i zgrada Frank Lloyd Wright Building.

8. Taliesin I, II, III u proljetno zeleno (1911.-1959.)

Taliesin u Winsconu bio je jedan od ogranaka Škole arhitekata. | Foto: pinterest.com.

Ovo je najduži projekt Frank Wright na kojem je radio od 1911. godine. Golemi komad zemlje u posjedu 323 hektara, djed i baka nadahnuli su ga za stvaranje vlastite kuće - Taliesin North. Brojni tragični događaji koji su se dogodili u ovoj kući nakon izgradnje prisilili su arhitekta da obnovi i preuređuje neobičan prostor, ali je, ipak, postao još originalniji i ljepši. Nakon svih neugodnih događaja, ljetnikovac je služio kao radionica, škola i bio je mjesto susreta učenika i kolega velikog arhitekta.

Predsjednik i generalni direktor Fondacije za zaštitu građevine Frank Lloyd Wright, koji je vodio pripremu svih radova velikog arhitekta, nakon što je objavio presudu Odbora, rekao je: "Ove znamenitosti nisu samo mjesta svjetske baštine jer su prekrasna. Oni su mjesta dubokog utjecaja, inspiracije i skladnog spajanja.", I stvarno je!
Kao što je i sama povijest dokazala, arhitektonski predmeti, čak i najmanje kuće s drvećem i futuristički neboderi, zajedno s drevnim hramovima ili veličanstvenim palačama, imaju ogroman utjecaj na postojanje ljudskog društva. I to ne čudi, jer neki radovi velikih svjetskih arhitekata ne samo da su postali ukras gradova, već nas i svi čine divljenjem, čudom i razmišljanjem o našoj sadašnjosti i budućnosti.

Pogledajte video: The Most Insane Ways Men Escaped from Prison (Veljača 2020).

Ostavite Komentar