Kućanski aparati proteklih godina: kako je sve počelo

Starinski kućanski aparati

Teško je zamisliti, ali bilo je vremena kada nije bilo televizora, perilice rublja ili hladnjaka. I samo je laganom rukom talentiranih izumitelja život postao lakši. Naš pregled će govoriti o prvim primjercima kućanskih aparata prošlog stoljeća.
Perilica rublja 20. stoljeća

Električna perilica rublja iz 1927. I dalje prilično čudnog izgleda, ali već poboljšan (njegov prototip izumljen je 1908.).
Prvi frižider

Drugi najvažniji kućanski aparat je hladnjak. Istina, izvana podsjeća na stari sef, ali ostaje činjenica da je upravo to hladnjak iz 1927. godine.
Usisavač, 1908

Malo ljudi zna da se usisivač pojavio prije hladnjaka. Očigledno je da je čistoća u kući važnija za izumitelje nego očuvanje svježine proizvoda. Barem za Williama Henryja Hoover, koji je na svoje ime izumio usisavač registrirao patent 1908. godine.
Prva perilica suđa

Ali za domaćice, gorući problem bio je prljav suđe. Amerikanka Josephine Cochrane pokušala je riješiti to pitanje 1866. godine stvaranjem prve perilice posuđa na svijetu. Ali za njezin rad bila je potrebna ogromna količina vode. Stoga je izum odgođen do boljih vremena. Iako su mnoga poduzeća kupila neekonomičnu opremu kako bi povećali ugled ustanove. U običnim se kućama perilica posuđa pojavila još davne 1970. godine.
1955. bežični radio

Danas bežični radio nikoga neće iznenaditi. No 1955. godine model „Regency TR-1“ izazvao je pravu senzaciju među stanovništvom.
toster

Doduše, nisu si svi mogli priuštiti bežični radio. Ali toster je bio u gotovo svakoj kući, počevši od 1909. godine. Takva je popularnost General Electricu donijela ogroman profit i slavu za ta vremena.
Prvo sušilo za kosu

Proizvodnja sušila za kosu bila je manje popularna. I prvi put se ideja o stvaranju sušila za kosu pojavila kod frizera Aleksandra Kodfoya. I tako je rođen prvi aluminijski sušilo za kosu s regulatorom snage i drvenom ručkom.
Tin tv

Jedan od prvih televizora 1930-ih uopće nije izgledao poput modernih LCD ekrana. Da, i koštalo je nevjerojatne novce, pa je izašao u maloj nakladi - samo 1.000 komada.
Prvi električni čajnik

Električni kotlići bili su uspješniji. Model Swan Company bio je jeftin, praktičan i što je najvažnije, mogao je dovesti 3 litre vode do vrenja za 9 minuta.
Jedna od prvih mikrovalnih pećnica

Mikrovalne pećnice pojavile su se mnogo kasnije - 60-ih godina 20. stoljeća. Proizvela ih je tvrtka Phillips, koja se ogromno okladila inovativnom izumu. Danas bi takva mikrovalna pećnica izazvala osmijeh kod kupaca, pogotovo jer je sada moguće grijanje hrane izravno u spremniku s hranom. A kuhinju nije potrebno zatrpati krupnim kućanskim aparatima. Iako će moderni štednjaci i hladnjaci također izgledati smiješno nakon nekih 100 godina.

Pogledajte video: ZEITGEIST: MOVING FORWARD. OFFICIAL RELEASE. 2011 (Travanj 2020).

Ostavite Komentar