Najpoznatiji marketinški trikovi koji nas prisiljavaju na nepotrebne proizvodeMarketing je izuzetno suptilna umjetnost. A to se također može usporediti s medicinom: baš kao što savjesni liječnik traži ispravnu dijagnozu, a zatim odabire liječenje, iskusni trgovac razmisli o svemu do najsitnijih detalja kako bi posjetitelje trgovine kupio sve što im je dostupno. U članku će se raspravljati o najpoznatijim marketinškim trikovima.

1. Poznate crvene cijene

Najpoznatiji trik u supermarketu. / Foto: ganc-chas.by

Samo ljudi s fotografskim ili jednostavno izvrsnim memorijom nisu uhvaćeni u triku s obojenim oznakama cijena. U pravilu, dionice s crvenim oznakama stavljaju proizvode kojima ističe rok isteka ili one koji su vrlo slabo rasprodani. U pravilu, popust u odnosu na redovnu cijenu robe može biti potpuno beznačajan - prilog od nekoliko rubalja ili centi. Ovo je uobičajena magija s oznakom cijene u boji: kupac je siguran da uzima robu po povoljnoj cijeni, te dobiva zadovoljstvo, čak i ponos na sebe.

2. Proizvodi za razinu očiju

Statistika prodaje ovisno o položaju robe na policama. / Foto: lotman-pro.ru

Iskusni trgovci dugo su primijetili da je najbolje što se kupuje kod očiju odrasle osobe. Dakle, na ovoj razini mogu rasporediti robu koja se prije svega mora prodati. Među njima su roba s istekom roka trajanja i slabo kupljena te vrlo atraktivna, ali skupa roba. Ako kombinirate ovu tehniku ​​s prethodnom (oznaka cijene u boji), tada postoji velika vjerojatnost da ćete dobiti praznu policu do kraja radnog dana.
Na razini očiju djeteta u pravilu su proizvodi iz snova za djecu. / Foto: novate.ru

A sva roba atraktivna za djecu od tri do pet godina postavljena je na police u razini pojasa za odrasle. Možete provesti eksperiment tako da odete u najbliži supermarket i uvjerite se da razina očiju stvarno djeluje.

3. Roba u predjelu čeka na blagajni

Jedan od najstarijih marketinških trikova. / Foto: onliner.by

Ovaj trik je jedan od najstarijih. Točno će se reći da je star koliko i prve trgovine s blagajnom. Ako je ovo popularni supermarket ili trgovina s stalnim protokom kupaca, onda će, naravno, biti ljudi. Kad osoba stoji u redu, doživljava stres zbog čekanja (psiholozi primjećuju da je nevoljko čekanje jedan od najfrustriranijih čimbenika za osobu), pa se želi zabavljati. U pravilu se slatka roba stavlja blizu blagajne (kao i ona koju je potrebno uskoro rasprodati!). Kao rezultat toga, osoba kupi, na primjer, lizalicu i osjeća se sretno od iščekivanja slatkiša. A ako dodate crvenu oznaku cijena na razini očiju ...

4. 1+1 = 3

Poznati marketinški trik. / Foto: pp.userapi.com

Zamislite situaciju. Kupite set od tri para čarapa, koji koštaju, na primjer, 300 ruskih rubalja. Štoviše, vidjeli ste, naravno, reklamnu robu u redu do blagajne. Blagajna s blistavim osmijehom počinje vas uvjeravati da ako kupite još jedan takav set, dobit ćete trećinu na poklon. Ukupno za 600 rubalja imate 9 pari čarapa. Ali ako se ne žurite s dogovorom, ali - pozivajući se na potrebu dodatnih kupovina - da biste otišli na glavni odjeljak, gdje se prodaju čarape, vidjet ćete da svaki par čarapa pojedinačno košta 67 rubalja (67 puta 9 puta 603 rubalja). Odnosno, na kraju niste ništa očekivali, već ste kupili čarape godinu dana unaprijed.

5. Poklon pored toga

Riječ POKLON ima čarobna svojstva. / Foto: 5element.by

Riječ "dar", napisana velikim slovima, iznenađujuće ima najviše čarobnih svojstava. A kad kupac dobije tavu na poklon, kupivši hladnjak, čvrsto vjeruje da tava nije uključena u njenu cijenu. Ali čuda se događaju samo u bajkama. U pravilu, čak i vrlo vrijedni „poklon“ proizvodi kompetentno su uključeni u cijenu glavne kupnje. Kako to nije toliko uočljivo, možete pažljivo povećati cijenu robe koja je navodno jednaka "poklonu".

6. "Posljednji dan" prodaje

Trik trik. / Foto: onliner.by

Ali ovaj trik obično provode naši roditelji i djedovi. Sjećanje na sovjetski deficit još je živo u njima, a hladnoća im se još uvijek javlja u želucu kad se prisjete osjećaja praznine i vlastite nepristojnosti kad su se vratili kući bez ičega prije nego što su imali vremena kupiti jedan ili drugi proizvod. Zamislite kako će se osjećati uvrijeđeni penzioner koji su ga u ponedjeljak na "posljednji dan prodaje" navijači kupili za 999 rubalja (tu je i dobro poznata magija od devet, jer 999 uopće nije tisuću, ne!), a u utorak, došavši u isti hipermarket, vidi neozbiljnu laž istine: prekrasan štand s natpisom "zadnji dan prodaje za 999 rubalja."

7. Labirinti brojača

Marketinški psiholozi rade na lokaciji robe. / Foto: onliner.by

U hipermarketima roba se nikada ne nalazi nasumično. To je vrlo delikatan posao trgovaca, ekonomista, trgovaca, pa čak i psihologa. Što čovjeku treba svaki dan? Kruh i mliječni proizvodi. Zato se ovi odjeli uvijek nalaze u dubini uspješnih hipermarketa. No dok prolazite kroz labirint s polica, naići ćete na ogromnu količinu atraktivne robe koju kao rezultat kupite. Na primjer, u najuspješnijem hipermarketu u bjeloruskom gradu Gomel, odjel za kruh smješten je tako da morate ući na jedini ulaz u trgovački paviljon, a zatim proći kroz galeriju svih reklamnih proizvoda trgovine. Rezultat je, u pravilu, košarica ili košarica s nekoliko suludo jeftinih boca deterdženta za pranje posuđa, kao i roba koja igra u izvlačenju na karticama s popustom!
Tema kupovine (ovaj put razumna!) Nastavit će se u materijalu 10 silikonskih stvari (pomoćnici za penije iz kineske prodavaonice robe) .

Pogledajte video: MARKETINSKI TRIKOVI U SHOW - BIZZU. IDJMASH. S01 E184. . IDJTV (Travanj 2020).

Ostavite Komentar