5 nevjerojatnih arhitektonskih projekata koji se trenutno provode

Vrtna kula Agora - kula izgrađena od ekološki prihvatljivih materijala.

Svake godine vodeći svjetski arhitekti iznenađuju sve odvažnijim projektima. Dizajn i izgradnja zgrada prelaze na novu razinu. Ovaj pregled sadrži pet najhrabrijih arhitektonskih projekata koji se danas provode.

1. Toranj Jeddah (Saudijska Arabija)

Jeddah Tower je projekt najvišeg tornja na svijetu.
Vani će Jeddahov toranj biti ukrašen staklima s posebnim filterima.

Do 2019. Saudijska Arabija planira izgraditi ogroman toranj visok više od kilometra (1007 metara) Kula Jeddaha, Zgrada će imati više od 200 katova, u kojima će se nalaziti uredski prostor, luksuzni stanovi, maloprodajni prostor i zvjezdarnica. Odmah u tornju na 157. katu arhitekti namjeravaju izgraditi najvišu palubu na svijetu. Prema projektu, 59 dizala, 12 eskalatora i 5 dvokatnih dizala poslužit će svim gostima u tornju. Vanjski premaz zgrade bit će izrađen od stakla sa posebnim filtrima, što će smanjiti potrebu za klimatizacijom. 26 katova kula već je izgrađeno. Nakon završetka izgradnje, kula Jeddah namjerava oduzeti titulu najvišeg tornja na svijetu s nebodera Burj Khalifa.

2. stambeni kompleks Dubai Pearl (UAE)

Stambeno naselje Dubai Pearl.
Stambeno naselje Dubai Pearl.

U Dubaiju (UAE) se gradi kompleks Dubai biser, Riječ je o 4 kule od 74 kata koje su na visini od 300 metara povezane križanjem Sky Bridgea. Očekuje se da će kompleks domiti 29.000 ljudi. Osim stambenih stanova u Dubai Pearlu, postoje i prostori za maloprodaju, odmor i zabavu. Kompleks u izgradnji postavlja nove standarde gradnje kuća u Perzijskom zaljevu. Dubai Pearl ispunjava sve zahtjeve LEED međunarodnog certifikata za okolišni dizajn. Odnosno, određeni postotak zelenih površina bit će prisutan u ovom neboderu. 51% teritorija zauzet će stambene rezidencije, 31% - maloprodajni prostor, 18% - ovo je mjesto za zabavu.

3. Ekološki vrtni toranj Agora (Tajvan)

Vrtna kula Agora - kula izgrađena od ekološki prihvatljivih materijala.
Dizajn stambene kule Agora Garden Tower Vincente Callebaut.

Ove godine planirano je puštanje u pogon ekscentričnog arhitekta Vincente callebaut toranj Vrtna kula Agora u glavnom gradu Tajvana, Tajpeju. Stvarajući 20-spratovnu zgradu, dizajner je bio inspiriran DNA spiralijom. Zaštitnici okoliša širom svijeta se raduju jer je ova zgrada ekološki prihvatljiva u svakom smislu. Većinu energije za funkcioniranje kule dobivat će solarne ploče. Tijekom gradnje zgrade korišteni su samo bezopasni i reciklirani građevinski materijali.

4. Najveća zračna luka na svijetu (Turska)

Najveća zračna luka gradi se u blizini Istanbula.
Kupolni terminal buduće zračne luke u Turskoj.

Istanbul se smatra važnim središtem zračnog prometa koji povezuje Europu sa zemljama Bliskog Istoka i Azije. Putnički promet godišnje broji 150 milijuna ljudi. Da bi bilo lakše služiti takvom broju ljudi, nova zračna luka gradi se 22 km od Istanbula. Očekuje se da će njegov protočni kapacitet ukupno biti 90 milijuna ljudi godišnje. Na aerodromu se gradi 6 pista.
Prva faza izgradnje završit će se u 2018. godini. U to vrijeme zračna luka će imati najveći terminal na svijetu s površinom većom od milijun četvornih metara. Pored toga, najveći aerodrom za 24.000 automobila bit će smješten u zračnoj luci. Očekuje se da će gradnja u potpunosti biti završena do 2028. godine.

5. Green City (Malezija)

Forest City novi je zeleni gradski projekt između Malezije i Singapura.
Malezijske vlasti grade na 4 otoka novi grad s poljima i vrtovima.

Forest City (Šumski grad) jedan je od najvećih reklamacijskih projekata u svijetu koji se danas provodi. U zaljevu između Malezije i Singapura grade se 4 nova otoka ukupne površine 1.400 hektara. Na ovom teritoriju planira se smjestiti do 700 tisuća stanovnika.
U „zelenom“ gradu uspostavit će se uzgoj poljoprivrednih kultura, a to će osigurati radna mjesta za oko 200 tisuća ljudi. Inovativni dizajn predviđa stvaranje čitave mreže parkova i vrtova izravno na krovovima zgrada, međusobno povezanih. Projekt je osmišljen 20 godina.
Fantazije arhitekata protežu se ne samo na zemlji, već i na vodi. Poznati belgijski arhitekt nudi Koncept futurističkog grada koji se može graditi izravno na površini vode, ispisan na 3D pisaču.

Pogledajte video: Janine Benyus: Biomimicry in action (Travanj 2020).

Ostavite Komentar