14 načina da uništite odjeću bez da shvatite načinjenu štetuSvaka stvar s vremenom gubi oblik i atraktivan izgled, ali često njihovim neopreznim stavom često još više skraćujemo njihov životni vijek. Nepravilno skladištenje, pranje i sušenje pokvare tkaninu, ona se počne šibati ili trgati. Proizvod brzo postaje neugledan i moramo se razdvojiti s omiljenom stvari. U ovom članku, urednici Novate.ru govore o tipičnim greškama koje su napravljene prilikom njege odjeće.

1. Zloupotreba sušilice

Česta upotreba sušilice može uništiti stvari. / Foto: whirlpool.com

Prekomjerna ljubav prema sušilici još je jedan razlog ubrzanog trošenja stvari. Često sušenje, posebno pri maksimalnim parametrima, može dovesti do deformacije proizvoda.
Savjet s Novate.ru: Pažljivo pročitajte upute za tehniku ​​i obavezno proučite naljepnice na odjeći. Etikete gotovo uvijek sadrže preporuke za njegu: ispravan način pranja, peglanja, predenja i sušenja. Na naljepnicama se također navodi je li izbjeljivanje dopušteno i mogu li se prati stvari ili samo kemijsko čišćenje.

2. Vješanje teških stvari

Pleteni predmeti pohranjuju se presavijeni, a ne na ramenima. / Foto: images.squarespace-cdn.com

Postoji odjeća za koju je položaj vješanja neprihvatljiv. Teški džemperi, džemperi i kardigani, kada se čuvaju na ramenima, istežu se i deformiraju. Stoga se vunene, kašmirske i druge pletene predmete spremaju presavijene na policama.

3. Zanemarivanje pregače

Pregača će zaštititi odjeću od mrlja tijekom kuhanja. / Foto: cdn.comidoc.com

Završite kuhanje i posluživanje stola dok čekate goste već u elegantnoj odjeći - ne zaboravite nositi pregaču. Potrebno je samo nekoliko sekundi, ali vašu bluzu ćete spasiti od mrlja umaka ili kapi ulja koje lete s vruće tave. Pregače su dizajnirane posebno za zaštitu odjeće, a stavljanje u njih tijekom kuhanja dobra je navika koja će omogućiti da vaši predmeti duže ostanu privlačni.

4. Bojenje odjeće

Mrlje na odjeći treba odmah oprati. / Foto: tul.imgix.net

Što duže mrlja ostaje na odjeći, teže je riješiti se. Bez obzira na to što je uzrokovalo onečišćenje - tintu iz olovke, prskanje vina ili nešto treće, pogođenu stvar treba odmah oprati kako bi se izbjegle pojave starih mrlja koje je teško ukloniti.

5. Ostavite odjeću u teretanoj torbi nakon treninga

Vlažni oblik ne treba ostavljati u torbi nakon treninga. / Foto: palestrauniverso.it

Ako nakon treninga ostavite mokru sportsku odjeću u torbi, ona će dobiti neugodan miris, koji će se teško riješiti. Uz to, vlaga stvara idealne uvjete za razvoj bakterija i gljivica.

6. Sušenje sportske opreme u sušilici

Sušenje u sušilici može uništiti sportsku odjeću. / Foto: kevinfarish.com

Korištenje sušilice za sušenje treninga također je odličan način za pokvarenje sportske odjeće, pogotovo kod postavljanja maksimalnih toplinskih parametara. Takav tretman može dovesti do deformacije stvari i gubitka njihovih svojstava visokotehnološkim tkaninama. Za sportsku opremu trebate odabrati sušenje zraka.

7. Koristite sredstvo za ispiranje za sportsku odjeću

Omekšivač tkanine nije pogodan za sve stvari. / Foto: ljepotaizdravlje.ba

Omekšivač tkanine je dobar alat, ali nije namijenjen upotrebi na svim stvarima zaredom. Za sportsku odjeću sredstvo za ispiranje je kontraindicirano, jer može smanjiti elastičnost najlonskih i spandex predmeta. Osim toga, klima uređaj je u mogućnosti potpuno pokvariti tehnološki oblik, uskraćujući specijaliziranim tkaninama svoja svojstva. Proizvod omotava vlakna i više se ne ispire čak i nakon brojnih ispiranja, zbog čega materijal gubi higroskopnost i sposobnost uklanjanja vlage s kože.

8. Džepovi odjeće ne provjeravaju se prije pranja

Prije pranja potrebno je provjeriti džepove. / Foto: static.independent.co.uk

Kovanice, primici, neki dokumenti i metalne sitnice mogu biti u džepovima. Svi ti predmeti mogu pokvariti ne samo odjeću, već i perilicu rublja. Provjera džepova prije pranja stvari spasit će vas od problema u vidu ispranih važnih dokumenata i ispisane tinte na odjeći.

9. Nemojte pričvrstiti patentne zatvarače prije pranja

Prije pranja patentni zatvarači moraju biti zatvarači. / Foto: thesprucecrafts.com

Neotpakovani patentni zatvarači, kuke, kopče i čičak, prianjaju za tkanine i mogu uništiti osjetljive predmete poput čipke. Prije pranja svi pričvršćivači na odjeći moraju se pričvrstiti, a stvari okrenuti iznutra.

10. Nema upotrebe vreća za rublje

Vrećice za rublje omogućuju vam nježno pranje osjetljivih predmeta. / Foto: http2.mlstatic.com

Velika je pogreška pretpostaviti da ako stroj ima osjetljiv način rada više nije potrebna posebna torba za rublje. Kada se trljate o površini bubnja, osjetljiva tkanina se brzo istroši, grudnjaci izgube oblik, a kosti koje su iskakale iz šalica mogu vas dugo ostavljati bez perilice rublja. Te se poteškoće mogu izbjeći upotrebom vrećice za rublje.

11. Nepravilno pranje traperica

Prije pranja traperice moraju biti okrenute prema van. / Foto: i0.wp.com

Traperice su popularna odjeća koja se nalazi u ormaru gotovo svake osobe. I toliko ljudi to čini pogrešno. Predmeti od trapera su raspoloženi, a kada se s njima ručno postupa, brzo gube atraktivan izgled. Poznata marka traperica Lee preporučuje pranje traperica rukom u hladnoj vodi koristeći blagi deterdžent. U pisaćem stroju, traper proizvodi mogu se prati samo u kratkom osjetljivom ciklusu i odabrati minimalnu brzinu centrifuge. Prvo morate zatvoriti i obavezno okrenite traperice iznutra kako biste smanjili blijeđenje tkanine.

12. Upotreba tople vode za svako pranje

Često pranje vrućom vodom ubrzava trošenje stvari. / Foto: media4.s-nbcnews.com

Vruća voda je učinkovita u uklanjanju prljavštine, ali to nije svaki teret rublja. Visoka temperatura negativno utječe na tkaninu, mijenja strukturu vlakana i ispire boju, zbog čega stvari brzo gube oblik i blijede. Moderni deterdženti dobro peru odjeću u toploj, pa čak i hladnoj vodi. Koristite vruću vodu samo za jako zaprljane proizvode izrađene od izdržljivih tkanina.

13. Pogrešna količina praška za pranje

Prah se mjeri točno onoliko koliko je potrebno. / Foto: cdn1.expertreviews.co.uk

Samovoljni zaspati prah na oku također je česta pogreška. Deterdžent se mora koristiti točno onoliko koliko je potrebno. S nedovoljnim količinama, stvari se loše operu, a prekoračenje doze dovodi do činjenice da deterdžent nije u potpunosti ispran iz tkiva.

14. Spremanje stvari u jednoj hrpi

Nabrane stvari se gomilaju i gube oblik. / Foto: s.yimg.com

Nagomilane na hrpi na policama ili u ladici natečene su i neće svi materijali tolerirati takav tretman. Na primjer, na kožnim proizvodima nastaju bore koje se tada ne mogu ukloniti. Osim toga, gubi se vrijeme za glačanje u jutarnjem kampu treninga.
Ali u stroju možete čak oprati cipele. Postoji Nekoliko korisnih savjeta kako to sigurno učiniti.

Pogledajte video: Misterija Crne MAČKE (Travanj 2020).

Ostavite Komentar