Zamjena novca. Nove novčanice američkih dolara

Dizajn novčanica od američkih dolara

Ništa ne traje vječno! Pa čak američki dolar računi se mogu povremeno mijenjati. Sljedeća takva zamjena novčane mase u Sjedinjenim Američkim Državama započet će u listopadu 2013., a drugi dan američka služba Federalnih rezervi pokazala je kako bi to izgledalo. nove novčanice.
Dizajn novčanica od američkih dolara

Još 2009. godine postalo je poznato da američka blagajna u bliskoj budućnosti planira rebrandirati američki dolar stvarajući novi dizajn za svoje novčanice. Bilo je čak otvorenog međunarodnog natjecanja, na kojem su mnogi dizajneri iz cijelog svijeta predstavili svoje projekte, kako bi trebala izgledati najpopularnija valuta na planeti u budućnosti.
Dizajn novčanica od američkih dolara

I krajem travnja 2013., američke Federalne rezerve, koje se bave proizvodnjom i kontrolom novca, uvele su konačnu verziju novog dizajna novčanica s nominalnim vrijednostima od 5, 10, 20, 50 i 100 američkih dolara.
Dizajn novčanica od američkih dolara

Nove novčanice, posebno novčanice od 100 dolara, znatno će se razlikovati od svojih prethodnika. Na primjer, zaštitna linija će sada proći kroz svaki od njih, ušivena u sam papir, a ne ispisati ili zalijepiti ga, kao što je to bilo prije. Okrećući novčanicu, možete vidjeti da će se trodimenzionalna slika zvona na ovoj traci pretvoriti u brojku 100.
Dizajn novčanica od američkih dolara

Novčanice će također biti opremljene dodatnim sigurnosnim nitima i vodenim žigovima, štiteći dolar od lažiranja koliko god je to moguće.
Zahvaljujući posebnoj tehnologiji mikro-ispisa razvijenoj posebno za izradu novih novčanica, neke slike ispisane na novčanicama promijenit će boju prilikom nagiba računa. Na primjer, zvono desno od portreta Benjamina Franklina moći će steći mnoge nijanse od bakrene do zelene boje.
Dizajn novčanica od američkih dolara

Nove novčanice u apoenima od 5 do 100 dolara pojavit će se u prometu u Sjedinjenim Američkim Državama, počevši od 8. listopada. Oni će s vremenom stići do ostatka svijeta.

Pogledajte video: Peru najveći svjetski proizvođač lažnih dolara (Travanj 2020).

Ostavite Komentar