"Deset" noževa sovjetskih i ruskih specijalnih snaga koji se koriste i danas

Noževi ruskih i sovjetskih specijalnih snaga.

Unatoč širokom razvoju vatrenog oružja, noževi i dalje igraju važnu ulogu u vojnim i obavještajnim poslovima. Apsolutno sve specijalne postrojbe koriste oružje s blijedim oružjem i osposobljene su za njegovu učinkovitu upotrebu. Potreban je ne samo kao alat za ubijanje neprijatelja, već i naprava koja će vam omogućiti izvršavanje nekih "svakodnevnih" funkcija na terenu.

1. Vojni nož (NA-40)

Jednostavnost je ključ uspjeha.

Oštrica od ugljičnog čelika U7, ručica od komada drva, ukupne duljine 26 cm, a debljina oštrice - 22 mm. Jednostavno i što jeftinije. To je, možda, sve što treba znati o ovom "djedu" među noževima.

2. Nož "Trešnja" uzorak 1943

"Trešnja" modernog dizajna.

Značajno unaprijeđen HA-40. Nož je prošao ispod indeksa HP-43 i bio je namijenjen sovjetskoj inteligenciji. "Alat" ima ravni štitnik, kožnu ogrlicu, metalni vrh (može se koristiti kao čekić). Dizajn se pokazao toliko uspješnim da se čak i nakon 70 godina, "Cherry" i dalje koristi u specijalnim snagama.

3. Finski NKVD

Legendarni nož NKVD-a.

Sovjetsko-finski rat postao je sam sukob koji je omogućio SSSR-u da prepozna značajne nedostatke u obavještajnim i sabotažnim aktivnostima svojih specijalista u stražnjem dijelu neprijatelja. Poznavali su Finka još prije rata. A od 1930-ih nož je bio zabranjen zakonom. Poslije su ga preuzeli u službu odredi NKVD-a.
Prototipni nož za istog Finca.

Zanimljivo je da nož nema nikakve veze s Finskom. U stvari, kopirao ga je iz švedskog lovačkog noža poznati majstor Pontus Holmberg iz Eskilstuna.

4. Specijalni izviđački nož (LDC)

Ovaj je nož dizajniran specijalno za obavještajne podatke.

Nož koji je razvijen u SSSR-u posebno za izviđače 60-ih godina XX stoljeća. Glavna značajka noža bila je prisutnost vatrenog mehanizma u ručici, koji bi se mogao koristiti za poraz neprijatelja tihim uloškom SP-3 sa metkom kalibra 7,62 mm modela 1943.

5. "Stroporez" Zračnih snaga SSSR-a

Nož za padobranca.

Ne može se spomenuti ni takav nož kao poznati "rezač za remenje". Instrument je stvoren posebno za slijetanje. Nakon raspada SSSR-a, nož je značajno moderniziran. Sada se oštrica za rezanje pramenova baca s drške, a ne skriva u kožnoj futroli.

6. Ronilački noževi

Jedan od ronilačkih noževa.

Postoji nekoliko sorti ronilačkih noževa. Sve ih koriste mornarički specijalci i izviđači. Većina njih opremljena je posebnom pilom za brzo rezanje užadi i kablova.

7. LDC-2

Sjajan nož.

Nož, koji se pojavio 1982. godine i stavljen u službu marinaca i zrakoplovnih snaga. NRS-2 ima tihi mehanizam za ispaljivanje. Njegovo ponovno punjenje vrši se uklanjanjem izbačenog metka iz cijevi i traje oko 1-2 minute. Danas ga koristi LDC-2. Poznato je da je ovaj nož u službi policije i unutarnjih trupa Rusije.

8. Šejtan

U službi je s Ministarstvom unutarnjih poslova.

Oružje boraca Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Tatarstan. Nož je jednostavan i lagan. Za razliku od velike većine takvih alata, zbog svog je oblika pogodan za bacanje. Nož je stvoren po istim standardima kao i izviđački noževi.

9. Akela

Nož s udobnim držanjem.

Kompaktne dimenzije, lagana težina i udoban zahvat. Međutim, glavna prednost "Akela" je ta što nož možete montirati gotovo bilo gdje na vojničku odoru, što je vrlo povoljno. Danas takve noževe koriste uglavnom borci jedinice SOBR.

10. "Gyurza"

Specijalni nož FSB Ruske Federacije.

Nož za potpis FSB-a Rusije, koji se razlikuje u malim dimenzijama. Ovaj je alat vrlo jednostavan i stvoren je kao pojedinačno oružje od ugasi. Međutim, on i dalje ima metalni vrh koji ima nekoliko namjena, ne samo vojne.
Želite još zanimljivijih noževa? Zatim pročitajte o svjetski poznati noževi različitih vremena i naroda, koji su i danas u velikoj potražnji među poznavateljima.

Pogledajte video: I Made Giant 50-Pound Spaghetti And Meatballs For Kalen Allen from Kalen Reacts  Tasty (Siječanj 2020).

Ostavite Komentar