9 artefakata koji su svi bili na vidiku, a nitko nije znao za njih

Pronađena blaga.

U potrazi za blagom, ljudi odlaze na zaboravljena mjesta, troše puno vremena na to i daleko od toga da se postupak uvijek završi željenim rezultatom. A upravo su suprotne situacije - artefakti koji se smatraju izgubljenima, žive na najneobičnijim mjestima, ali istovremeno u pristupačnom obliku ...

1. Slika za nekoliko stotina tisuća dolara oko 40 godina ukrašavala je zid javne zgrade

Isto platno Frank Tenney Johnson.

Jednom me radoznali posjetitelj koji je došao pred recepciju gradske vijećnice Bridgewater raspitao o slici na zidu: "Je li ovo original Frank Tennyja Johnsona?" Takvo je pitanje pobudilo znatiželju građevinskih radnika i započelo je temeljito proučavanje platna koje je od 1960. nadalje visjelo na zidu zgrade bez zahtjeva. Kao rezultat toga, slika se zaista pokazala kao originalna slika "Konjica na straži". Umjetničko djelo obnovilo je lokalno sveučilište, a danas se rad procjenjuje na 375 000 dolara.

2. Artefakti skriveni u ormaru od Apolona 11

Artefakti koji su posjetili Apolon 11.

Ako vjerujete da su američki astronauti zapravo sletjeli na Zemljin satelit, tada su pronađene stvari otišle na Mjesec i vratile se na Zemlju da bi se kasnije nastanile u prašnjavom kutu ormara. Ispada da je jedan od sudionika ekspedicije - Neil Armstrong - sa broda uzeo nekoliko stvari s povijesno važnog putovanja - minijaturna ogledala, metalne kopče, pa čak i kameru. Sve je to trebalo ostati na Mjesecu, ali astronaut je odlučio drukčije i ostavio ih na svom mjestu da se sakriju u ormaru. Artefakti su ležali u kešu 46 godina dok ih supruga nije otkrila nakon što je Armstrong umro.

3. Kopija Magna Carta iz 1300. godine u Sandwichu

Ulomak Magna Carta, objavljen 1300. godine.

Smiješno je, ali to nije nešto o čemu bi mnogi vjerojatno sada razmišljali. Sigurnost je otkrivena ne između dva rola, već u arhivu istoimenog gradića koji se nalazi na istoku Engleske. Nalaz je vrlo važan dokument u svjetskoj povijesti, a njegov primjerak nastao je 85 godina nakon što je John Landless 1215. godine stavio svoj potpis na Povelju. Nalaz je sasvim slučajno otkrio lokalni arhivski radnik.

4. Nestala slika nalazi se u filmu "Stuart Little"

Film poznat po filmu.

2009. godine jedan vrlo pažljiv umjetnički kritičar, gledajući svoju kćer „Stuart Little“, primijetio je jednu znatiželjnu stvar. Na jednoj od snimljenih slika vidio je da je uloga scenografije koristila djela Roberta Berenija - umjetnika švedskog podrijetla - „Spavajuća žena s crnom vazom“. Sudbina ovog platna ostala je nepoznata od 1928. godine. Nakon nekoliko godina vlastite istrage, poznavatelj umjetnosti kontaktirao je osobu odgovornu za scenografiju filma, koja je, kako se ispostavilo, sliku u antikvarnici nabavila za samo 500 dolara. Kao rezultat toga, platno je prodato na aukciji za 138.000 dolara.

5. Ogrlica stara 4500 godina na vratu redovnog prodavača

Ogrlica koja je nosila prije 4.500 godina.

Par mladih arheologa, koji se zagledao u staje za paket cigareta, neočekivano su i sami postali otkrivači trakijskog blaga. Ulazeći u trgovinu koja se nalazi u malom bugarskom gradu Dabene, mladi su znanstvenici primijetili prekrasnu ogrlicu koja je na vratu prodavača izgledala vrlo skupo. Gospođa je rekla da je nakit pronašao njezin suprug na polju u blizini kuće, a onda joj je ponudio ogrlicu. Tijekom detaljnijeg pregleda arheolozi su zaključili da je nakit izrađen od zlatnih perli koje datiraju iz 23. godine prije Krista, tj. razdoblje kada su na teritoriju vladali stari Traki.

6. Flash diskovi s blagom na javnim mjestima

Traži i pronađi.

Neobičan pristup dizajnu "blaga" pronašao je njemački umjetnik Aram Barthall, koji posljednjih nekoliko godina postavlja bljeskalice na javna mjesta. Dostupni su svim vlasnicima prijenosnih računala i drugih naprava koji mogu preuzimati datoteke s takvih medija. A "blago" su samo datoteke koje se učitavaju ili pišu medijima.

7. Željeznička stanica izvan zidova srušene kuće

Kuća u kojoj se nalazila stanica.

U SAD-u je na jednom od Ashlandovih pustoši odavno počivala stara razorena kuća. Ali nekako je otkriveno da je riječ o samo jednostavnoj i neupadljivoj zgradi, a ispod njenih zidova bila je prva željeznička stanica Ashland, koja je položila željeznicu koja je spajala Kaliforniju i Oregon. Zgrada datira iz 1884. godine i bila je zaboravljena pola stoljeća. Zgrada je prodana 2014. godine, nakon čega su novi vlasnici započeli obnovu zgrade.

8. stih šifriranog blaga

Autor najskuplje pjesme.

U stvari, pronalazak tih blaga je vrlo, vrlo jednostavno, jedino što se traži od lovca na blago je da riješi zagonetku koja se nalazi u pjesmi. Iz izvora je poznato da je količina blaga otprilike 1-3 milijuna dolara, a kolekcionar Forest Fennon sakrio je blago. I usprkos brojnim pokušajima pronalaska blaga, do sada nitko nije uspio pronaći pažljivo skriveni nakit.

9. Rijetki dolari na zidu u kupaonici

Novčanice koje su bile na istaknutom mjestu.

Kad je Bob Kitts počeo obnavljati kupaonicu Amanda Rice 2006. godine, nije mogao ni pomisliti kakav bi to njegov rad bio ispasti. Nakon što je čovjek skinuo staru pozadinu sa zida, na njegovim se očima pojavio zid na koji su zalijepljene novčanice od 18.200 dolara nominalne vrijednosti 10 dolara iz 1930-ih. Taj novac trenutno vrijedi pola milijuna dolara.
Dojmljivi i 10 arheoloških nalaza koji su osvjetlili život u drevnom Egiptu , Tragači za blagom sigurno će im se svidjeti.

Pogledajte video: Week 10 (Siječanj 2020).

Ostavite Komentar