25 zapanjujućih remek djela moderne arhitekture iz Japana koje vrijedi pogledati

25 remek djela zapanjujuće moderne arhitekture u Japanu koje bi svi trebali vidjeti

Japan se razvija nevjerojatnim tempom, a njegova arhitektura koja se temelji na misterioznoj filozofiji Istoka privlači sve više pozornosti tisuća turista iz cijelog svijeta. Naš pregled predstavlja 25 zapanjujućih, nevjerojatnih, prekrasnih remek djela moderne arhitekture zemlje izlazećeg sunca, koje bi svi trebali vidjeti.

1. Stambeni kompleks Cellbrick u Tokiju

Stambeni kompleks Cellbrick u Tokiju
Nevjerojatan interijer kuće u stambenom kompleksu Cellbrick

Vrlo neobična kuća Cellbrick sastoji se od mnogo čeličnih modula. Oni su stupnjevani, što zidovima zgrade daje originalan izgled. Unutar kuće ovi moduli služe kao nosači na koje se mogu smjestiti sitni predmeti.

2. "Kuća zavjesa" u Tokiju

'Kuća zavjesa' u Tokiju
Interijer jedinstvene 'Kuće zavjesa'

Kuću zavjesa dizajnirao je legendarni japanski arhitekt Shigeru Ban, a izgrađena je 1995. godine u Tokiju. Prvo što vam plijeni pogled pri pogledu na tako neobičnu zgradu je ogromna zavjesa visoka 7 metara, koja se proteže oko oboda glavne fasade. Služi kao prepreka prodiranju sunčeve svjetlosti i daje zgradi orijentalni šarm.

3. Hansha Reflection House u Nagoyi

Hansha Reflection House u Nagoji
Refleksija Hanshe: Izgled predaju autori projekta
Iznenađujuće otvoren interijer zgrade Hansha Reflection u Nagoyi

Hansha Reflection je dvoetažna stambena zgrada sa vlastitim dvorištem i krovnim prostorom, smještena pored slikovitog parka sekvoja u Nagoji. Nevjerojatan oblik zgrade je, prema riječima autora projekta, „odraz okoliša, životnog stila i filozofije Japanaca“.

4. Stambena zgrada House Na u Tokiju

Kuća Na stanu u Tokiju
Kuća Na u Tokiju
Maksimalno otvoren interijer kuće Na

Japanski arhitekt Su Fujimoto dizajnirao je kuću Na, višeslojnu kuću sličnu granama drveća. Da bi došli do najviše platforme, gosti će morati svladati zamršeni sustav otvorenih prostora. Glavni materijali su čelik i staklo.

5. Staklena škola u Kanagawa

Staklena škola u Kanagawa
Zgrada škole u sumrak
Staklena škola Kanagawa: Interijer

Školu stakla, podružnicu Tehnološkog instituta Kanagawa, dizajnirala je japanska dizajnerica Juniya Ishigami. Prema njenim riječima, „glavna ideja u razvoju škole bila je stvaranje okruženja u kojem svi osjećaju slobodu obrazovnog procesa i gdje neće postojati pravila“

6. "Keyhole" u Kyotu

„Kuća-ključanica
'Keyhole' u sumrak
Interijer 'Kuća za ključeve'

Glavna značajka neobične stambene zgrade u Kyotu je ostakljena niša u obliku slova L koja po obodu okružuje ulaz u zgradu. Zanimljivo je da na glavnom pročelju nema prozora što ne sprečava stanovnike i njihove goste da se osjećaju ugodno u zidovima Keyhole.

7. Tokio Mikimoto House Commercial Center

Tokyo Mikimoto House Shopping centar
Mikimoto kuća u Tokiju
Unutar Mikimotove kuće

Autor jedinstvene zgrade komercijalnog centra Mikimoto House je Japanac Toyo Ito. Kompleks od 24 kata sagrađen je 2005. godine u tokijskoj gospodarskoj četvrti Jinza. Autor je svojim stvaranjem pokazao cijelom svijetu kako je moguće stvoriti nešto jedinstveno i pamtljivo od čelika i armiranog betona.

8. Neboder Tokyo Gakuen Cocoon Mode

Način nebodera Gakuen Cocoon u Tokiju
Način nebodera Gakuen Cocoon u večernjim satima
Ulomak nebodera

Izgradnja nebodera u obliku divovskog kokona dovršena je 2006. godine. Neboder od 204 metra glavna je grana poznate modne škole sveučilišta Mode Gakuen. U kuli se nalaze i brojni restorani, kafići i butici. Mode Gakuen Cocoon slovi kao 19. najviša zgrada u Japanu i zauzima drugo mjesto nakon Moskovskog državnog sveučilišta na listi najviših obrazovnih ustanova na svijetu.

9. Tvornica MON tvornica u Kyotu

MON tvornička kuća u Kyotu
Kuća MON Factory: interijer

Redovi koji se presijecaju u obliku okruglih rupa u zidovima stambene zgrade tvornice MON stvaraju efekt svjetlosti u pokretu. Ovo na prvi pogled nije najsvjetlija građevina postala je jedan od simbola modernog Kyota.

10. Kuća kapsula Nakagin u Tokiju

Nakagin kapsulana kuća u Tokiju
Isti apartmani s kapsulom Nakagin
Unutrašnjost jednog od stanova

Kompleks Nakagin koji je 1972. godine sagradio arhitekt Kise Kurokawa nalikuje ogromnoj planini perilica rublja, što nije spriječilo zgradu da postane opće prepoznato remek djelo poslijeratne arhitekture metabolizma. Mali kapsuli apartmani dizajnirani su za gospodarstvenike i poduzetnike, uronjeni u svoje poslove - imaju tuš, WC, krevet, TV i telefon. Autor projekta planirao je da se kapsule mijenjaju svakih 25 godina, ali do danas njihova zamjena nikada nije izvršena, što je dovelo do groznog kompleksa u neredu.

11. Zabavni kompleks "Oasis 21" u Nagoji

Zabavni kompleks "Oasis 21
kompleks Oasis-21 uključuje klizalište
Zabavni kompleks Oasis-21 u spektakularnom noćnom osvjetljenju

Otvoren 2002. godine, moderni zabavni kompleks Oasis 21 sadrži mnogo restorana, trgovina i autobusni terminal. Glavni dio kompleksa je pod zemljom. Glavna značajka Oasis 21 je njegov ogromni ovalni krov koji doslovno lebdi iznad zemlje. Puni se vodom, što stvara zanimljiv vizualni efekt i snižava temperaturu u samom trgovačkom centru.

12. Stambena zgrada s kristalnim odrazom u Tokiju

Kristalna refleksija zgrada u Tokiju
'Kristalni odraz' u sumrak
Kristalna unutrašnjost kuće

Kristalna refleksna zgrada smještena je u gusto naseljenom području Tokija. Autor projekta bio je Yasuhiro Yamashita. Arhitekt je uspio riješiti nekoliko problema odjednom - uspio je pronaći mjesto za kompaktni parking i stvorio najotvoreniji i najsvjetliji prostor s nevjerojatnim pogledom s prozora.

13. Tokyo Business Center Tokyo Midtown

Tokyo Business Center Tokyo Midtown
Središnji grad Tokio

Tokyo Business Center sastoji se od 6 modernih nebodera. Unutar njihovih zidova nalaze se trgovački centri, hoteli, zabavni kompleksi i muzej. Između zgrada prolazi glavni bulevar, ponekad prekriven staklenim atrijem i ukrašen širokom raznolikošću flore.

14. Muzej znanosti u Nagoji

Jedan od najneobičnijih muzeja na svijetu
Muzej znanosti u Nagoji
Zgrada muzeja na pozadini grada Nagoya

Možda je glavni simbol Nagoje znanstveni muzej smješten u centru grada. Sastoji se od 3 zgrade posvećene modernoj tehnologiji, znanosti i biologiji i najvećem svjetskom planetariju koji je ogromna sfera promjera 35 m.

15. Spiralna kula Mode Gakuen u Nagoji

Spiralni toranj u Nagoji
Ulomak kule u Nagoji
Kula iz neobičnog kuta u Nagoji

Još jedna podružnica modnog instituta Mode Gakuen, spiralni toranj, izgrađena je 2008. godine u Nagoji. Elegantna građevina visoka 170 metara zadivljuje prolaznike svojom ljepotom i postavlja nove standarde modernog obrazovanja.

16. Podružnice banke Sugamo Shinkin u Tokiju

Poslovnica banke Sugamo Shinkin u Tokiju
Poslovnica banke Sugamo Shinkin u Tokiju
Druga poslovnica banke u Tokiju
Noćna poslovnica banke Sugamo Shinkin

Francuski umjetnik, dizajner i arhitekt Emanuel Moreau živi u svom svijetlom svijetu i pokušava to odraziti u svojim djelima. Prema njezinu mišljenju, "zgrada banke ne bi trebala biti siva i dosadna", već naprotiv, "posjetitelji tako važne institucije trebali bi osjetiti povoljnu i ljubaznu atmosferu".

17. Vila Shell House u selu Karuizawa

Vila Shell House u Karuizawa
Nevjerojatna unutrašnjost Shell Housea
Ulazno područje Shell Housea

Izgrađena u šumama Karuizawe, Shell House je primjer istinskog sklada između arhitekture i prirode. Cjevaste sobe doslovno se ulivaju u okoliš, otvarajući se u njemu što je više moguće. Ovo mjesto ima veliku potražnju kako od poznavatelja arhitekture u stilu Frank Lloyda Wrighta, tako i od lokalnih stanovnika koji za vikend iznajmljuju vile.

18. Crkva Hrama svjetla u Osaki

Crkva hrama svjetlosti Osaka
Neobičan interijer crkve 'Hram svjetla'

Čitava crkva "Hram svjetla" izrađena je od običnog armiranog betona. Autor projekta, svjetski poznati Japanac Tadao Ando, ​​uspio je postići nevjerojatan efekt osvjetljenja uz pomoć niša i rupa, pa čak i križ iza oltara tvori svjetlost. Ova je crkva postala pravi vođa japanske arhitekture, a Ando je nagrađivan svakakvim nagradama.

19. Kompleks Urbanprem Minamiaoyama u Tokiju

Kompleks Urbanprem Minamiaoyama u Tokiju
Urbanprem Minamiaoyama noću

12-metarski trgovački i zabavni kompleks u Tokiju uključuje razne butine i restorane. Urbanprem se od većine ostalih građevina razlikuje po zakrivljenoj fasadi zbog koje je gotovo nemoguće utvrditi stvarnu visinu kompleksa.

20. Muzej voća i parka u Yamanashiju

Muzej voća i parka u Yamanashiju
Voćni park noću
Interijer muzeja

Izgradnja jedinstvenog muzejskog ansambla smještenog na teritoriji voćnog parka završena je 1997. godine. Autor projekta, Itsuko Hasegawa, uložio je skriveni smisao u svoje djelo - tri zgrade prekrivene staklom simboliziraju „plodove“ (ili plodove) duhovnosti, uma i požude.

21. Kobe papirna crkva

Kobe papirna crkva
Papirna unutrašnjost crkve
Papirna crkva

Papirna crkva sagrađena je na mjestu spaljene crkve Takatori ubrzo nakon razornog zemljotresa koji je 1995. pogodio naselje Kobe. Glavni cilj autora projekta, Shigeru Ban, bio je stvaranje lako podignute strukture s najnižim financijskim troškovima materijala. U početku je autor smatrao konstrukciju kartonskih cijevi privremenom zgradom, ali crkva još uvijek zadovoljava svoje posjetitelje.

22. SunnyHills u slastičarni Minami-Aoyama u Tokiju

SunnyHills u Slastičarni Minami-Aoyama u Tokiju
Unutar SunnyHills-a u Minami-Aoyami
Ugodan interijer trgovine

Atraktivna slastičarna u obliku oblaka Kengo Kuma smještena je usred tokijskog naselja Aoyama. Stvarajući ovu složenu strukturu, Kuma je crpio inspiraciju iz košara od bambusa, tradicionalnih za Japan. Drvene letvice nalaze se pod kutom od 30 i 60 stupnjeva, a njihova je ugradnja izvedena bez ljepila i vijaka. Prema Kumi, takva je metoda "suština japanske arhitekture".

23. Medijska biblioteka u Sendaiu

Biblioteka medija u Sendaiu
Medijska knjižnica s noćnim osvjetljenjem
Ulomak zgrade knjižnice
Interijer knjižnice

Neobična zgrada knjižnice japanskog arhitekta Toyoa Itoa sagrađena je 2001. godine i odmah je postala simbol grada Sendai. Prema Ito-u, struktura 7-kata medijske knjižnice uključuje tri glavna elementa: platforme, cijevi i kožu. Ulogu platformi igraju podovi koji su doslovno nanizani na 13 stupaca. Postoji samo pet izravnih stupova koji nose težinu zgrade, oni također igraju ulogu osovina dizala. Svi ostali nosači su deformirani i mijenjaju svoj smjer s jednog kata na drugi. A koža je školjka i zidovi cijelog kompleksa. Zgrada ima kafiće, knjižare, knjižnice, izložbenu dvoranu, pa čak i kino.

24. Zgrada talijanske modne kuće Tod's Omotesando u Tokiju

Zgrada talijanske modne kuće Tod's Omotesando u Tokiju
Todov Omotesando noću
Interijer sobe

Uredska zgrada poznate talijanske modne kuće podignuta je u Tokiju na zelenom Bulevaru Omotesando 2004. godine. Struktura armiranog betona i stakla oponaša siluetu stabla koja postaje još spektakularnija kada brojna stabla koja rastu pored zgrade u osam spratova bacaju sjenu na njezino pročelje. Glavno načelo u dizajnu zgrade bilo je načelo maksimalne otvorenosti, što je vrlo svojstveno japanskoj arhitekturi.

25. Neboder Skytree u Tokiju

Stablo neba nebodera na pozadini Tokio
Nebo stablo na zalasku sunca
Platforma za gledanje
Ulaz u zgradu

634-metarski neboder Skytree najviši je televizijski toranj na svijetu i drugi najviši neboder nakon Burj Kalife. Tijekom izgradnje kule, koja je završila 2012. godine, stvoren je poseban sustav koji vraća, prema arhitektima, do 50% jačine podrhtavanja tijekom potresa. To se posebno odnosi na seizmički opasan teritorij Tokija. Skytree se smatra glavnom posjetnicom modernog Japana.
Japanska evoluirajuća arhitektura donosi nova iznenađenja, o čemu svjedoči Šumska kuća u gradu: kuća s vrtom ili vrt s kućom u Tokiju, dom istinskih promatrača i introverta i puzajuća kuća, O jedinstvenosti japanske arhitekture svjedoči i nedavno sagrađena novo kulturno središte japanskih arhitekata

Pogledajte video: DIY Room Decor! 10 DIY Room Decorating Ideas for Teenagers DIY Wall Decor, Pillows, etc. (Travanj 2020).

Ostavite Komentar