Sveučilišna zgrada Zaha Hadid

Sveučilišna zgrada Zaha Hadid

Oxfordu nedostaje centar za istraživanje Bliskog Istoka! Tako je odlučilo vodstvo ovog velikog sveučilišta i pozvalo je da ga počne stvarati ne netko, već sama Zahu Hadid! Doista, tko bi, ako ne Zaha, koji je rođen u Bagdadu, trebao biti uključen u ovaj projekt!
Sveučilišna zgrada Zaha Hadid

2011. godine na Sveučilištu Oxford počet će izgradnja nove zgrade akademskog istraživanja. Bit će dio St. Anthony's Collegea, a nalazit će se i Centar za proučavanje Bliskog Istoka. Zaha Hadid zauzela se za dizajn ove zgrade.
Sveučilišna zgrada Zaha Hadid

Vjerojatno je bilo teško naći nekoga tko bi bio prikladniji za ovu ulogu od Zahe. Uostalom, gospođa Hadid rođena je u Iraku i iz prve ruke zna što je točno Bliski Istok.
Sveučilišna zgrada Zaha Hadid

No, nažalost, stanovnicima obližnjih četvrti nije se svidio projekt koji je razvila Zaha Hadid. Previše oštro gleda u pozadinu okolne arhitekture u viktorijanskom stilu. Istina, niti arhitekt ni sveučilišna uprava neće javno slušati ovo javno mišljenje. Na kraju, Parižani su također bili protiv izgradnje Eiffelovog tornja, to bi pokvarilo pogled na povijesnu gradsku jezgru. Povijest je dokazala da je Eiffel bio u pravu, a ne javnost.
Sveučilišna zgrada Zaha Hadid

Zgrada u obliku lijevka Centra za Bliski Istok imat će površinu od oko 1200 četvornih metara. Bit će smještena knjižnica, arhiva, predavaonica i nekoliko učionica.
Zaha Hadid ima čitavu godinu da dovrši projekt ovog centra za obuku i istraživanje. Njegova izgradnja trebala bi započeti na proljeće 2011. godine.

Ostavite Komentar