Nevjerojatna igra boja: najživopisniji gradovi na svijetu

Nevjerojatna igra boja: najživopisniji gradovi na svijetu

Svijetli, šareni grad sretan je grad. Vjerojatno bi svaka osoba željela da se njegov grad riješi dosadnosti i mraka i zasja svijetlim bojama i veselim raspoloženjem. Za one koji se još nisu odlučili kamo otići na novogodišnje praznike, nudimo pregled gradova koji se od ostalih razlikuju pobuni svijetlih boja i pozitivnom raspoloženju.

Cinque Terre

Cinque Terre

Cinque Terre regija je na obali talijanske rivijere. Naziv se doslovno prevodi kao "Pet zemalja". To je zato što se sastoji od 5 sela: Monterosso al Mare, Vernazza, Corniglia, Manarola i Riomaggiore. Sela, obala i okolna brda dio su nacionalnog parka Cinque terre. Regija ima status UNESCO-ve svjetske baštine. Ovo šarmantno područje popularno je turističko odredište. Zgrade na obali imaju svijetle šarene nijanse. Grad izgleda kao mali komad duge.

Nougavn (Nyhavn)

Nougavn (Nyhavn)

Nyhavn je nevjerojatno područje u Kopenhagenu, u Danskoj. Šetalište iz 17. stoljeća proteže se od Kongens Nytorva do luke. Ovdje možete pronaći svijetle kuće, barove, kafiće i restorane koji određuju opći karakter i atmosferu kraja. Nasip su sagradili švedski ratni zarobljenici za vrijeme vladavine kralja Christiana V 1670-1673. Ovo je grad u kojem je 18 godina živio poznati danski pisac Hans Christian Andersen. Šarene kuće građene od ožbukanog drveta i opeke. Uglavnom se nalaze na sjevernom dijelu obale.

Guanajuato (Guanajuato)

Guanajuato (Guanajuato)

Guanajuato je grad u središnjem Meksiku. Grad s uskim ulicama i malenim uličicama smješten je u uskoj dolini. U povijesnom središtu grada možete pronaći mnogo trgova i ljetnikova naselja kolonijalnog doba, kao i crkve i druge građevine sa šarenim pročeljima napravljenim od ružičastog ili zelenog pješčenjaka. Jedinstvena je kombinacija vrlo svijetlih, smjelih, zasićenih boja s neutralnim, prirodnim tonovima. Grad je poznat i po Muzeju mumija, u kojem možete vidjeti mumificirana tijela.

Burano (Burano)

Burano (Burano)

Burano je otok smješten u venecijanskoj laguni u sjevernoj Italiji. U stvari, to je vrsta arhipelaga sastavljenog od četiri otoka međusobno povezanih mostovima. To je područje poznato po svojim živopisnim domovima. Nije jasno odakle je grad dobio ime. Prema jednoj verziji, grad je osnovala obitelj Buriana. Ali postoji još jedna verzija koja inzistira na tome da su grad prvi naselili ljudi koji su došli s otoka Buranello. Male, uredne, jarko obojene kuće na ovim prostorima postale su poznate širom svijeta. Njihove boje nisu odabrane slučajno. Odabir je izvršen prema specifičnom sustavu zlatnog doba. Dakle, ako netko želi ukrasiti njegovu kuću, morat će poslati zahtjev vladi, a odgovor će mu biti poslan natrag u paleti boja koje su dopuštene za ovo područje grada.

Salvador (Salvador)

Salvador (Salvador)

Povijesno ime grada je São Salvador da Bahia de Todos os Santos. To je najveći grad na sjeveroistočnoj obali Brazila, kao i glavni grad sjeveroistočne brazilske države Bahia. Grad Salvador smatra se sretnom prijestolnicom Brazila zbog brojnih festivala, otvorenih zabava i karnevala. Grad je ujedno i jedan od najstarijih gradova u Americi. Salvador je poznat po svojoj kuhinji, glazbi i arhitekturi. Kuće su ovdje šarene i jednostavno zrače atmosferom sreće.

Svetog Ivana

Svetog Ivana

St. Johns je glavni grad Newfoundlanda i Labradora. Ovo je najstariji grad u Sjevernoj Americi, koji su osnovali Britanci. Grad se smatra prvom kolonijom osnovanom u čast engleske kraljice Elizabete I 1583. godine. Nalazi se u istočnom dijelu poluotoka Avalon, na otoku Newfoundland. Naziv grada povezan je s imenom Ivana Krstitelja (Ivan Krstitelj). Uz suludo lijep krajolik, grad impresionira i svojim šarenim kućama koje se mogu vidjeti duž obale.

BLAT (Balat)

BLAT (Balat)

Balat je danas dio Istanbula, ali u stvari je tradicionalna židovska četvrt. Nalazi se u europskom dijelu Istanbula, na zapadnoj obali Zlatnog roga. Naziv regije najvjerojatnije dolazi od grčkog izraza "palacija", što znači palača. Ovdje je arhitektura vrlo lijepa. Neke su zgrade uređene u svijetlim bojama.

Lima (Lima)

Lima (Lima)

Veliki grad Lima glavni je grad Perua. Nalazi se u dolinama rijeka Chillón, Rímac i Lurín u središnjem obalnom dijelu zemlje. Grad s pogledom na Tihi ocean upravo eksplodira svijetlim bojama. Osnovao ga je španjolski konkvistador Francisco Pizarro 18. siječnja 1535. godine. Izvorno ime grada je Ciudad de los Reyes. Grad je nakon svog osnivanja postao najvažnije središte španske kolonije Peru. Potom je postao glavni grad Republike Peru. Danas je poznata po jednoj od najstarijih obrazovnih ustanova u Novom svijetu - Nacionalnom sveučilištu San Marcos.

Stockholm (Stockholm)

Stockholm (Stockholm)

Nije tajna da je švedski dizajn interijera jednostavan i nedostatak boje. Međutim, Stockholm, glavni grad Švedske, vrlo je živopisan grad. Osnovan 1250. godine, grad je dugo vremena bio jedno od kulturnih, političkih i ekonomskih središta Švedske. Sastoji se od 14 otoka na obali. Ovaj je grad poznat širom svijeta po svojoj prekrasnoj arhitekturi. Šarene fasade i pastelne nijanse daju mu zabavan izgled.

Valparaiso (Valparaíso)

Valparaiso (Valparaíso)

Jedan od najsjajnijih i najživopisnijih gradova na svijetu nalazi se u Čileu. Grad se nalazi 69 milja sjeverozapadno od Santiaga. Nacionalni kongres u Čileu osnovan je ovdje 1990. godine. Grad je imao osobito važnu ulogu u drugoj polovici 19. stoljeća, jer je služio kao počivalište za brodove koji su putovali Atlantskim i Tihim oceanima. Poznata je i po najstarijoj burzi u Latinskoj Americi, prvoj dobrovoljnoj vatrogasnoj organizaciji, prvoj javnoj knjižnici u Čileu i najstarijim novinama na španjolskom jeziku distribuiranim širom svijeta. Osim toga, grad impresionira svijetlim bojama.

Willemstad (Willemstad)

Willemstad (Willemstad)

Willemstad je glavni grad Curacaa. Ovo je otok koji se može nalaziti na južnom Karibima. Do 2010. bio je glavni grad Nizozemskih Antila. Povijesno gradsko središte sastoji se od dvije regije: Punde i Otrobanda. Prva od njih osnovana je 1634. godine, kada su otok osvojili Nizozemci iz Španjolske. Otrobanda je osnovana 1707, a noviji je dio grada. Smatra se i kulturnim središtem grada.

Pogledajte video: PENALTY CHALLENGE - TKO PROMAŠI BOJA KOSU! FIFA 19 (Prosinac 2019).

Ostavite Komentar