10 najnevjerovatnijih borbenih noževa u svjetskoj povijesti

10 najnevjerovatnijih borbenih noževa u svjetskoj povijesti

Oružje se neprestano razvija, zahvaljujući novim tehnologijama pojavljuju se poboljšani modeli. Noževi nisu iznimka, izdržali su test vremena. Povijest poznaje mnogo različitih oblika noževa, a mnogi od njih nisu baš tako jednostavni kao što se čini na prvi pogled.

10. Kukri

Kukri

Kukri, simbol naroda Nepala, postao je poznat zahvaljujući pukovima Gurkha. Nepalski ratovi su uz pomoć noža koji su se vješto borili u tijesnoj borbi podržali Britance u procesu uspostavljanja kontrole nad Indijom tijekom indijanskog ustanka 1857. godine. Borbena hrabrost vojnika Gurkha osigurala im je reputaciju u groznim i neustrašivim ratovima, a zahvaljujući njihovoj potpori britanskih snaga, u britanskoj su vojsci formirane službene nepalske pukovnije. Gurkha i njihovi noževi postali su toliko poznati da su Britanci koristili plakate na kojima su ratovi naoštrili svoje slavne noževe kao propagandu kako bi uhvatili strah za argentinsku vojsku tijekom sukoba u Falklandu. I danas vojnici Gurkanske pukovnije nastavljaju nositi kukri nož sa sobom čak i nakon umirovljenja.
Kukri

Kukri noževi obično su dugački 40-46 cm i više su ličili na mačetu, budući da su obavljali funkciju sjeckanja. Iz uobičajenog himalajskog poljoprivrednog alata nož se pretvorio u oružje. Zanimljiva značajka smatra se oluk u blizini drške, koji je krv žrtve poslao u suprotnom smjeru, kao rezultat, ruka je ostala suha. Što je veći nož korišten u žrtvama, to će više sreće i dobra biti u selu. Ako je glava životinje odsječena jednim pokretom, onda je to veliki uspjeh.

9. Bodež za blokiranje udaraca (Man-gosh)

Čovječe

Tijekom 16-17. Stoljeća, kada se vatreno oružje počelo pojavljivati, hladni čelik postao je nepraktičan. Lagani mačevi, reperi, zamijenili su teške mačeve vitezova. Štitnici su također postali nepotrebni i zamijenili su ih bodeži kako bi blokirali udarce (man-gosh). Talentirani borac majstorski je koristio čovjeka gosh i štit ga je u tome spriječio. Uz to, bodež se ne samo branio, već je i sam po sebi bio oružje. S vremenom su se i sami bodeži poboljšali i postali složeniji.
Čovječe

Bilo je mnogo različitih tipova ljudi, ali svi su dizajnirani kako bi osigurali sigurnost, blokirali neprijateljske napade i izveli neočekivane napade. Drška je trebala zaštititi ratnu ruku. Na primjer, bodež „razbijača mačeva“ uz oštricu imao je klinčiće koji su mogli uhvatiti neprijateljsku repiju i rastrgati je iz njegovih ruku. Drugi pogled bio je "trident", s posebnim mehanizmom, nakon što je kliknuo na njega, oštrica se utrostručila.

8. Jambija

ogroman

Jambia je široki nož s dvostrukim oštricama koji se nosio kao simbol pripadnosti određenoj društvenoj klasi stanovništva Jemena. Neki su ljudi rekli kako su spremni umrijeti, a ne da ih itko vidi bez bodeža. Dječaci tinejdžeri dobivaju svoj prvi bodež ako su ga obrezali. Sada se jambija više koristi kao eksponat, ali u 60-ima je to bilo sjajno oružje. Jemenski ratovi su držali bodeže usmjerene prema dolje i ciljali u podnožje neprijateljskog vrata kako bi u jednom pokretu otvorili svoja prsa.
Neki su noževi često ukrašeni zlatom. Islam, vodeća religija Jemena, zabranjuje muškarcima da nose zlatni nakit, ali pošto je jambija oružje, smatra se iznimkom. Ručke bodeža izrađene su ne samo od plemenitih metala, već i od rogova nosoroga, što izaziva krivolova. U Jemenu se svake godine ubije 1.500 nosoroga. Drška noža izrađena je od roga, a ostaci odlaze u inozemstvo u azijske zemlje kao materijali alternativne medicine.

7. Sai

Sai

Iako je sai povezan s japanskom borilačkom vještinom, pojavio se za vrijeme vladavine dinastije Ming i dovezen je u Okinawa iz Kine. Ovo piercing oružje izgleda kao štikla bez reznih rubova. Oštrica saya je okrugla ili šesterokutna s oštrim krajem. Koristili su ga kao blokirajući udarci europskim oružjem "man-gosh". Sai je korišten za blokiranje udaraca japanskog katanskog mača. Uz to, iskusni majstor saiyutsu mogao bi lako odvratiti neprijatelja uz njegovu pomoć, pa čak i pogoditi ih. Kada je Okinawa došla pod utjecaj japanske vlade, za specijalno oruđe i oružje trebalo je posebno dopuštenje. Sai majstorstvo bilo je zabranjeno i izblijedjelo. Čak i danas, časovi saiyutsu-a ne vole buku oko njih, a upotreba oružja u poštedi je zabranjena.

6. Borbeni nož za noževe Mark 1

Mark 1 borbeni nož

Travni nož bio je osobito čest tijekom Prvog i Drugog svjetskog rata. U uskoj borbi Nijemci su za glasnik koristili borbeni nož, a Britanci su koristili svoje domaće noževe. Američke oružane snage proizvele su nekoliko vrsta rovova noževa. Marko 1 imao je ravnu površinu s dvostranom oštricom s mesinganom ili brončanom ručicom s mjedenim kopčama i šiljcima, što je moglo ozlijediti i neprijatelja. Noževe su koristili vojnici koji nisu imali bajonet u svom arsenalu, ali ne samo u borbi, već i u svakodnevnom životu.

5. Nož "Chris"

Nož "Chris"
Nož "Chris"

"Chris", javanski bodež, izgleda kao oružje i kao ritualna oštrica. Vjerovalo se da ima čarobna svojstva. Nekoliko drevnih primjeraka napravljeno je od meteorita koji su 200 godina padali preko teritorija hrama Prambanan. Nije čudno što je smatran svetim objektom. Zakrivljena oštrica noža nalikuje zmiji iz mitologije, a uzorci koji su ukrašavali nož doživljavali su se kao talisman. Legura noža u sastavu je podsjećala na čelik Damask, a uzorci koje je napravio kovač štitili su nož i njegovog vlasnika od svih vrsta nevolja.

4. Misericord ("Oštrica milosrđa")

Misericordia

U 14. stoljeću oštrica Misericorda postala je popularna među francuskim vitezovima - dugačak tanki bodež koji je lako prolazio između ploča oklopa. U bitki je bila praktički beskorisna, čak nije bila opremljena ni posebnom zaštitom na ručici. Iskoristio je za dokrajčenje neprijatelja. Naziv bodeža dolazi od latinskih riječi "čin milosrđa". Kad je vitez srušen s konja, a on je ozbiljno ozlijeđen, da bi olakšao patnju, završio je s takvim bodežem. Mnogi su pomoću bodeža zastrašili ranjenog viteza, kako bi ga nagovorili da se preda ili zatraži otkupninu.

3. turski nožni zglob

Turski nožni zglob

Zglobni nož turkanski narod koristio je u Africi. Mještani su vjerovali da su kućni ljubimci, poput krava, Božji dar. Stada životinja često su postala uzrokom plemenskih sukoba. Pored toga, svako je pleme pokušalo proširiti svoj teritorij. U takvim su uvjetima hrabri ratovi nosili koplja, štitnike, noževe raznih vrsta, među kojima je bio i nožni zglob. Uz to, zabranjeno je ubijati plemena kopljem, pa su se unutarnji sporovi brutalno rješavali nožnim ručicama.
Izrađena je od čelika ili željeza, koji su se zagrijavali i dolazili u oblik udarcima kamenja. Takve noževe jednog Turčina najčešće su nosili na desnoj ruci, mada su ih u drugim plemenima nosili i muškarci i žene. Osim što je nož bio oružje, koristio se i u druge svrhe, na primjer, za sječu stabala.

2. Kuyan

Kuyan

Cuyan u obliku polumjeseca s Jave smatrao se božanskim darom, simbolom harmonije svijeta i bio je popularan među kraljevima kao vladari Božji na Zemlji. Prije svega, Kuyan je korišten kao poljoprivredno sredstvo, ali kralj Kudo Lalin je izjavio da je vidio nož u viziji ujedinjenja Jave. Nakon vizije, okupio je sve kovače i progovorio o obliku mističnog noža. Rezultat je bilo oružje u obliku otoka Jave, s tri rupe koje su simbolizirale božanstva hinduističke religije. Nakon što je islam dominirao otokom, oružje je pretrpjelo niz promjena. Oblik mu je izmijenjen i postao je sličan slovu "gume", a umjesto tri, već je bilo pet rupa, kao simbol pet postulata islama.

1. Nož "Kila"

Nož "Kila"
Nož "Kila"

Kila je obredni bodež koji se pojavio u drevnoj Indiji, a zatim je postao popularan u Tibetu, gdje su ga prozvali "phurba". Svaki element noža simbolizira nešto, a sve simbolizira utjelovljenje budističkog boga Hayagriva, čija su tri lica prikazana na dršci. U to se vrijeme vjerovalo da bog Hayagriva pomaže u suzbijanju zlih duhova.Raš može imati različite oblike, a slika božanstva mora biti potrebna. Trokutasta oštrica simbolizira - neznanje, pohlepu i agresiju. "Kila" se smatrala svetim objektom šamana, a neki su primjerci izrađeni od drveta. Bilo je to ritualno oružje protiv zlih sila. Šaman je gurnuo bodež u rižu pred pacijentom, čitajući sutre, istjerujući bolest i zle duhove. Na aukcijama ne iznenađuje originalno oružje vrijedi nevjerojatan novac.

Pogledajte video: Ruska vojna policija u Alepu (Prosinac 2019).

Ostavite Komentar