8 svijetlih zimskih praznika u kojima možete sudjelovati krajem prosinca

Najsvjetliji i najnevjerojatniji zimski praznici.

Dok katolici i kršćani širom svijeta slave Božić, predstavnici drugih religija ne stoje po strani i na svoj način slave zimski solsticij i približavanje Nove godine. Ako se nekim blagdanima čini pomalo dosadnim, možete se pridružiti nekom od prazničnih događaja naše recenzije.

1. Yule

Božić.

Yule slavi zimski solsticij na sjevernoj hemisferi. Ovo je jedan od najstarijih poznatih zimskih praznika. Za vrijeme solsticija, najduža noć i najkraći dan u godini.
Za Wiccane i druide Yule je jedan od osam sunčanih praznika koji se obilježavaju svake godine. U ovom trenutku ljudi provode vrijeme s obitelji i prijateljima i razmjenjuju poklone u čast sunca. Kuće su ukrašene crvenim, zelenim i bijelim cvjetovima, a simbol yule je Yule trupac s tri svijeće, zimzelenim granama i bršljanom. Rituali mogu uključivati ​​meditaciju u mraku uz svijeće i pjevanje poganskih pjesama.
Druidi obično slave Stonehenge u Engleskoj. Slični događaji održavaju se i u drugim drevnim građevinama, poput Newgrangea u Irskoj i piramida Cerro del Gentil u Peruu.

2. Ljudsko svjetlo

Ljudsko svjetlo.

Ovo je praznik za sve koji žele mir na Zemlji i dobru volju prema ljudima. "Ljudsko svjetlo" - svjetovni praznik koji se slavi 23. prosinca, služi za izražavanje pozitivnih kvaliteta poput suosjećanja, humanosti i nade.
Proslavu su osmislili čelnici Humanističkog društva u New Jerseyju, a prvi put se javno proslavila u prosincu 2001. u Veroni, New Jersey. U slavlju nema strogih pravila, nema ceremonija, rituala, "svetih tekstova", samo vam je potreban pozitivan stav.

3. Leteće čudovište čudovišta festival

Crkva čudovišta leteće tjestenine.

Leteće čudovište od tjestenine, koje je u osnovi skupina špageta (ima dvije reznice umjesto očiju), je "božanstvo" pastafarija ili Crkve letećeg čudovišta od tjestenine. Pastafarijanizam se često smatra parodijom religije, ali oni imaju svoje praznike.
Prvo, pastafarijani slave svaki petak, a slave i Božić, Hanuku i Kwanzaa. Budući da pastafarijani odbacuju bilo kakvu dogmu ili formalizam, za te proslave ne postoje posebni zahtjevi.

4. Krizme

Krismas.

Izraz "Crismas" postao je poznat zahvaljujući Chrisu Jenneru i "obitelji Kardashian", ali to nije uvijek bio slučaj. Krismas je svjetovni odmor u čast mita o Chrisu Kringleu (ili Tajni Djed). Praznik se slavi 25. prosinca, a za vrijeme njega uobičajeno je darove davati anonimno. Crismas su stvorili 2004. Jacob Walker i Will Scatterfly.

5. Kwanza

Kwanza.

Kwanzaa Holiday stvorio je 1966. dr. Maulan Karengha, profesor na Kalifornijskom državnom sveučilištu. Nakon nereda u Los Angelesu, Karenga je htjela povezati Afroamerikance. Počeo je istraživati ​​afričke tradicije i na kraju ih sve okupio u jednom odmoru.
Ime Kwanzaa prevedeno je sa svahilija kao "prvo voće". Tijekom kwanzaa sedam su noći (od 26. prosinca do 1. siječnja) pjevali, plesali, tukli afričke bubnjeve, čitali poeziju itd. Odmor je stvoren u čast sedam osnovnih načela koja doprinose stvaranju i jačanju zajednice među Afroamerikancima: jedinstvo, samoodređenje, zajednička odgovornost, suradnja, fokus, kreativnost i vjera.

6. Newtonov dan

Newtonov dan.

Za ateiste svečane proslave mogu biti od potpune odsutnosti do obiteljskih slavlja. "Newtonov dan" dobio je ime po engleskom znanstveniku Isaacu Newtonu, koji je rođen 25. prosinca prema Julijanskom kalendaru. Tijekom ovog odmora često dajte znanstvene knjige.

7. Festivus

Festivus.

23. prosinca u Sjedinjenim Državama slavi festival Festivus koji je 60-tih godina izmislio pisac Dan O'Keefe. Ovaj praznik postao je popularan tek 1997. godine, kada se spominje u čuvenom sitcomu Seinfeld. Glavna ideja Festivusa je održati duh praznika bez ikakve primjene trgovine. Simbol praznika je metalni stup, koji predstavlja nepretencioznost, za razliku od simbola Božića - često skupog božićnog drvca.

8. Saturnalia

Saturnalije.

Saturnalia je drevni rimski praznik u čast Saturna, boga poljoprivrede, obilja, bogatstva i oslobađanja. Saturnalija je bila proslava zimskog solsticija, koja je započela 17. prosinca prema Julijanskom kalendaru i trajala je sedam dana. Tijekom saturnalije činili su žrtve, davali poklone i kockali, dok su robovi u to vrijeme primali beneficije i bili oslobođeni običnog rada. Kad je kršćanstvo 312. godine prije Krista postalo službena religija Rima, Saturnaliju je s vremenom zamijenio Božić.
Oni koji još nisu smislili kako provesti novogodišnje praznike, trebaju obratiti pažnju 10 najpopularnijih zimskih festivala.

Pogledajte video: Nash 2016 Carp Fishing DVD + Eurobanx 2 Alan Blair Full Movie (Siječanj 2020).

Ostavite Komentar