Kuća u snježnoj šumi: stan sa složenom dinamičnom fasadom

Kabina Vindheim - seoska kuća s dinamičnom fasadom.

U norveškoj komuni Lillehammer U šumi se nalazi stambena zgrada u obliku nekoliko vršnih volumena. Stvarajući ovaj projekt, arhitekti su bili inspirirani obrisima stanova u snježnoj zimi, kada su nakon obilnih snježnih padavina bili vidljivi samo krovovi kuća. Pokazalo se vrlo nestandardno i spektakularno.
Arhitektonski projekt norveškog studija Vardehaugen.

Arhitektonski studio Vardehaugen proveo izgradnju seoske kuće zvane Kabina Vindheim, Stanovanje se nalazi u šumi i nalikuje nekoliko trokutastih šiljastih oblika, stvarajući svojevrsnu dinamičku kompoziciju.
Kabina Vindheim. Pogled iznutra.

Unatoč relativno maloj površini od 65 četvornih metara, kuća izgleda prostrano zbog višeslojnih stropova. Unutar se nalaze dnevni boravak, spavaća soba, kuhinja, mala pomoćna prostorija za skijanje i druga sportska oprema. U spavaćoj sobi, nad glavom vlasnika, napravljen je širok otvor za prozor kroz koji noću možete uživati ​​u sjevernim svjetlima.
Kabina Vindheim. Spavaća soba.
Kabina Vindheim. Plan kuće.

Za pročelje su arhitekti koristili ružnu bor obojenu crnom bojom. Unutar strukture je obložena šperploča (topola) u svijetlim nijansama.
Kabina Vindheim. Raspored kuće.

Norvežani jako vole graditi kuće integrirane u prirodni krajolik. Dakle, u blizini norveškog skijališta Alsheia nalazi se kuća djelomično skrivena u prirodnoj padini. Zimi je praktički nevidljiv, jer je izrađen od betona, u boji koja se stapa s okolnom prirodom.

Ostavite Komentar