Svjetiljka koja nije izgorjela više od 100 godina, te još 4 uređaja koja su preživjela svoje tvorceSada se stvaraju milijuni uređaja svakodnevno, ali samo se mali dio njih može pohvaliti nesmetanim radom desetljećima. Zapravo na svijetu nema toliko uređaja koji su preživjeli od svojih tvorca.

1. Satovi Beverly

Beverly Watch.

Svi znamo da stroj za vječno kretanje ne postoji. Ali ako postoji uređaj koji je što je moguće bliži ovom konceptu, to je sat Beverly. Uređaj, koji je stvorio poznati satnik Arthur Beverly, kontinuirano otkucava od 1864. godine. Sat ne radi zbog mehanizma, već zbog razlike u temperaturi i tlaku okoline. Ovisno o promjeni temperature, zrak se širi ili skuplja, gurajući dijafragmu brojčanika.

2. Stoljetna svjetiljka

Stoljetna svjetiljka.

U vatrogasnoj službi u Livermoreu u SAD-u postavljena je vatrena svjetiljka, za koju vatrogasci kažu da neprekidno djeluje od 1901. godine. Činjenica je da je svjetiljka izrađena posebnom tehnologijom i praktički nema analoga u svijetu. Kasnije se ispostavilo da je uređaj proizvela kompanija Shelby Electric Company krajem 19. stoljeća prema crtežima Adolfa Shaye, glavnog konkurenta Thomasa Edisona. Ugljična žarulja svjetiljke je 8 puta deblji od modernih modela. Sada sijalica sjaji vrlo slabo, snage 4 vata, iako je u samom početku radila s snagom od najmanje 30 vata.

3. Oxfordsko zvonoJedan od najstarijih eksperimentalnih uređaja smatra se Oxford Electric Bell, koji neprestano zvoni od 1840. Poziv su osmislili braća Watkin i Hill, a potom ih je kupio profesor Robert Walker, koji ga je kasnije uputio na Sveučilište u Oxfordu. Zvono se napaja energijom dviju visokonaponskih baterija, princip njihovog rada znanstvenici još uvijek ne razumiju u potpunosti. Metalna kugla obješena na niti oscilira konstantnom frekvencijom. Kad lopta udari u bateriju, ona emitira mali naboj električne struje, zbog čega lopta odskače na drugu stranu. Prema preliminarnim podacima Novate.ru, tijekom 178 godina kugla je napravila više od 10 milijardi fluktuacija.

4. Najstarija solarna baterija

Najstarija solarna baterija.

Unuk britanskog fizičara je 2010. godine novinarima ispričao o solarnoj bateriji koju je sredina prošlog stoljeća stvorio njezin predak. U stvari, ovaj je uređaj jedan od najstarijih prototipa solarne baterije. Iznenađujuće je da više od 60 godina uređaj proizvodi električnu energiju bez zaustavljanja zbog sunčeve svjetlosti. Prema unuci fizičara, njezin je djed stvorio uređaj kolegama kao dokaz dokaza da se električna energija može dobiti samo energijom sunca. Baterija je izrađena u obliku staklene kugle, u sredini je posebna tvar - fotoosjetljivi selen, koji je, kada je izložen izravnom suncu, u stanju stvarati električnu energiju.

5. Računalo pola stoljeća

Računalo pola stoljeća.

U Japanu, Memorijalna dvorana tvornice Fujitsu nalazi najstarije funkcionalno računalo. Model FACOM 128B razvila je japanska tvrtka 1956. godine i od tada nije izgubila izvornu arhitekturu i softver. FACOM 128B je prvo prijenosno računalo na svijetu. Tijekom svih ovih godina računalo se nikada nije pokvarilo ili pokvarilo. Štoviše, uređaj se nikada nije isključio ili ponovno pokrenuo.
Provjerite također 8 "mirnih" stvari stvorenih ratom.

Pogledajte video: STV DVOBOJ BECARCIMA (Prosinac 2019).

Ostavite Komentar