"Petorica" ​​najpristojnijih nosača aviona u povijesti, izazivajući strahopoštovanjeNosač zrakoplova nije samo komad čelika na vodi, a ne samo ratni brod. Bilo koji brod je najsloženiji simbioza najnovijeg oružja i opreme, kao i napori posade koji ga opslužuju i najsloženiji mehanizmi. I sve navedeno potrebno je kako bi se u presudnom trenutku nosač zrakoplova besprijekorno nosio s dodijeljenom borbenom misijom. Teško je precijeniti taktičku i stratešku važnost takvih plovila.

1. Midway (CV-41)

Tehnološki najnapredniji brod svih vremena.

Danas Midway više nije ratni brod. Stoji na vječnom pristaništu u San Diegu i ima status muzejskog broda. Međutim, jednom je nosač aviona CV-41 smatran najsvestranijim brodom u povijesti čovječanstva. Američka flota ušla je u arsenal nakon Drugog svjetskog rata 1947.
Nosač zrakoplova koristio se do 1990. godine. Tijekom službe brod je više puta moderniziran. Dakle, samo pilotska kabina tijekom godina hladnog rata gotovo je udvostručena na 16.000 m². Midway je aktivno sudjelovao u Vijetnamskom ratu, kao i u operaciji Pustinjska oluja.

2. Franklin (CV-13)

Najizdržljiviji brod među nosačima zrakoplova.

Nosač zrakoplova koji zaslužuje spomen ne zbog svoje napredne tehničke opreme, već zbog svoje izdržljivosti u borbi. Godine 1944., tijekom žestokih borbi u Leyteu, brod je primio izravan udar bombom, koja je odnijela živote 56 članova posade. U ožujku 1945., dok se približavao japanskoj obali, brod je primio dvije bombe od ronilačkih bombardera, što je uzrokovalo (uključujući) detonaciju jednog od streljiva. Od požara i eksplozija tada je poginulo 724 člana tima. Unatoč svim tim nesrećama, brod je ostao u službi do 1964. godine.

3. Akagi

Paluba legendarnog japanskog zastave.

Ovaj nosač zrakoplova nastao je na temelju nedovršenog krstarenja "Akagi". Brod je aktivno sudjelovao u napadu na Pearl Harbor. Da bi to omogućili japanski su inženjeri očajnički poduzeli mjere. Dio spremnika vode Akagi tada je odlučen zamijeniti spremnicima za gorivo. Kroz Drugi svjetski rat ovaj je nosač zrakoplova ostao japanski vojni brod poznatog admirala Chuichi Nagumo. Brod je prošao kroz najozbiljnije pacifičke bitke i uništen je u bitki na Midwayu.

4. HMS Hermes (u daljnjem tekstu INS Viraat)

Brod njezinog visočanstva

Ovaj nosač zrakoplova bio je vođa Kraljevske mornarice. Brod je aktivno sudjelovao u Falklandskom ratu protiv Argentine. Poput gore opisanog Midwaya, nosač zrakoplova, prema savjetnicima Novate.ru-a, opetovano je moderniziran, što je omogućilo brodu da ostane u službi dugi niz desetljeća. Važna je točka da je HMS Hermes prilagođen za uporabu zrakoplova s ​​vertikalnim slijetanjem i polijetanjem. Umirovljeni brod 2013. godine.

5. Enterprise (CV-6)

Najuspješniji brod Drugog svjetskog rata.

Zaključno, on želi spomenuti brod koji je služio od 1936. do 1947. Nosač aviona "Yorktown" postao je najčasniji američki brod u Drugom svjetskom ratu. Imao je sreću da je bio na moru kad je Nagumo nanio svoj udarac Pearl Harboru. Nakon toga brod je sudjelovao u 18 od 20 najvažnijih bitaka u Tihom oceanu. Njegova zračna skupina uništila je tri japanska nosača zrakoplova i krstaš u bitki na Midwayu 1942. godine. Tijekom kampanje na Salomonskim otocima, Enterprise je izdržao nekoliko izravnih zračnih bombi.
Želite li znati još zanimljivosti? Zatim pročitajte o kako su u Njemačkoj pokušali stvoriti najveći spremnik za Hitlera, ali pokazalo se da je to najviše beskorisno u povijesti izgradnje tenkova.

Pogledajte video: The Common Linnets - Calm After The Storm The Netherlands 2014 Eurovision Song Contest (Prosinac 2019).

Ostavite Komentar