Projekt "Icarus": kako u dogledno vrijeme doći do zvijezda?

Projekt "Icarus": stvaranje međuzvjezdanih krstaša

Još 70-ih godina prošlog stoljeća najbolji su znanstvenici i inženjeri iz cijelog svijeta radili na projektu Daedalus, koji je podrazumijevao stvaranje brod, koja može letjeti do Bernardove zvijezde - druge zvijezde najbliže Zemlji nakon Alfa Centaura. Godine 1977. ovaj je projekt zatvoren, no nedavno je ponovno nastavljen, ali pod imenom „Ikar”.
Projekt "Icarus": stvaranje međuzvjezdanih krstaša

Pet godina, od 1973. do 1977, skupina znanstvenika radila je na razvoju i detaljnom proučavanju svemirskog broda koji bi mogao stići do Bernardove zvijezde, smještene šest svjetlosnih godina od Zemlje. Ovaj bespilotni međuzvjezdani krstaš, pokretan pulsnim termonuklearnim motorom pogonjen deuterijem pomiješanim s litijem-3, trebao je dostići ga u "nekih" pedeset godina, to jest u manje od jednog prosječnog ljudskog života.
Projekt "Icarus": stvaranje međuzvjezdanih krstaša

I premda svemirski brod Daedalus, naravno, nije izgrađen, radeći na njemu, znanstvenici su napravili toliko otkrića i izuma da su desetljeća utrošena na njihovo razumijevanje i primjenu.
Projekt "Icarus": stvaranje međuzvjezdanih krstaša

I sada, dok ruski znanstvenici rade na stvaranju prve privatne orbitalne stanice, znanstvenici iz NASA-e i BIS-a (British Interplanetary Society) najavili su pokretanje projekta Icarus, koji će, kako mu i samo ime govori, postati "nasljednik" Daedalusa. Na njemu je počelo raditi dvadesetak stručnjaka iz različitih područja znanosti, a njihov se broj neprestano povećava.
Projekt "Icarus": stvaranje međuzvjezdanih krstaša

Krajnji cilj Icarusa, poput onog njegovog prethodnika, nije stvoriti pravi zvjezdani brod, već proširiti naše razumijevanje mogućnosti međuzvjezdanih putovanja, kako bi društvo vjerovalo u njihovu stvarnost. Štoviše, konačna točka rada bit će stvaranje stvarnih i detaljnih crteža broda, koje će biti vrlo realno sagraditi u skoroj budućnosti, uzimajući u obzir trenutne tehnologije i one tehnologije koje će se pojaviti vrlo brzo.
Projekt "Icarus": stvaranje međuzvjezdanih krstaša

Rad na "Icarusu", u stvari, tek je počeo (on traje od početka 2010. godine), pa je prerano govoriti o bilo kakvim znanstvenim i inženjerskim probojima, ili barem posrednim postignućima. Od službenih podataka u ovom trenutku dostupni su samo podaci da se cilj "Ikara" promijenio, u usporedbi s "Daedalusom". I to neće biti Bernardina zvijezda, već Proxima Eridanus, smještena na udaljenosti od deset svjetlosnih godina od nas. I neće trebati pedeset godina da to postignemo, nego stotinu.

Ostavite Komentar