Belyany - zašto su se u doba carstva brodovi izrađeni od drva za ogrjev vozili duž VolgeRiječni brod je tema ne manje zanimljiva od morske. U našoj povijesti uopće se nalaze iskreno nevjerojatne inženjerske građevine za kretanje po površini vode, i što je najvažnije, prijevoz raznih tereta. Evo, uzmite barem brodove koji su u XIX stoljeću išli duž Volge i zvali su se "Belyany". Razgovarajmo o tome što su bili ti divovi.
Barka za ogrjev. | Foto: rf-smi.ru.

Ako se moderna osoba upita što su "bijelci", onda bez pomoći Interneta ili barem objašnjenog rječnika vjerojatno neće odgovoriti. Ali tek prije jednog stoljeća, ovi misteriozni "bijelci" krstarili su Vetlugom i Volgom, čineći (možda) najne jedinstvenije riječne brodove u povijesti čovječanstva. Sigurno je reći da su u 19. stoljeću ti brodovi bili pravi tankeri. Prema nekim izvješćima, pojedinačni bijelci mogli bi doseći duljinu od 120 metara i bočnu visinu od 6 metara.
Izgleda grubo. | Foto: nlo-mir.ru.

Vrhunac izgradnje ove vrste broda pao je upravo sredinom prošlog stoljeća. Zanimljivo je da je izgradnja i distribucija bijelaca izravno razvijena postupnim razvojem brodarstva. Dno crta je da je do kraja stoljeća u Ruskom carstvu bilo oko 500 brodova. U to su vrijeme koristili drva za ogrev (uključujući). Je li uopće potrebno reći da je količina šume potrebna za otpremu u zemlji bila jednostavno monstruozna?
Tako se transportira gorivo za kotlove. | Foto: livejournal.com

Zanimljiva činjenica: zloglasni bijelci kretali su se uglavnom zbog nacrta hakova
Zapravo, za ovo su trebali bijelci. Ti su se tankeri bavili isporukom drva u luke Volga. Postupno, bijelci su postali nepotrebni jer su počeli koristiti ulje kao gorivo. Međutim, krajem 19. stoljeća izgrađeno je do 150 bijelaca svake godine. Brodovi su bili natovareni drvom i otpluli su u Astrahan. Po dolasku na mjesto razvrstani su tako da od njih jednostavno nije ostalo ništa. Šuma iz "tankera" išla je ne samo do kanala kotlova, već i za izgradnju. Bilo je nemoguće zadržati bijelce više od jedne sezone.
Po dolasku na to mjesto, Belyan je shvatio. ¦ Foto: livejournal.com

Želite saznati još zanimljivosti? Tada bi svakako trebali pročitati 5 legendarnih sovjetskih brodova koji nisu znali jednake u našoj priči.

Ostavite Komentar