Nissan Datsun - proračunski automobil za zemlje u razvoju

Nissan Datsun - proračunski automobil za zemlje u razvoju

Datsun je legendarno japanska marka automobila, koji je postojao od 1931. do 1986. godine i još uvijek živi u sjećanju istinskih zaljubljenika u automobile. Ali već 2014. godine tvrtka Nissan, koja posjeduje prava na ovu marku, obećava pokretanje u masovnoj proizvodnji nova verzija ovog automobilanamijenjeno zemljama u razvoju, uključujući i Rusije.

Nissan ne radi samo na stvaranju vrhunskih električnih vozila koja bi vrlo dobro mogla sudjelovati u 24-satnim utrkama Le Mansa. U tome su uključene samo pojedine, relativno male jedinice. A glavne su snage usmjerene na stvaranje automobila za što širu publiku. Jedan takav projekt je reanimacija marke Datsun.
Automobile pod markom Datsun proizvodila je u dvadesetom stoljeću istoimena tvrtka koja se spojila s koncernom Nissan. Postigli su određenu popularnost među potrošačima, a osvojili su i brojne nagrade u reli utrkama. No, 1986. godine, zbog ozbiljnog pada potražnje, proizvođač je bio prisiljen ukloniti najnoviji model ovog automobila s montažne trake.
Nissan Datsun - proračunski automobil za zemlje u razvoju

I u 2014. godini automobili Datsun ponovno će se pojaviti u masovnoj proizvodnji i prodaji. Nissan svoje novo i staro potomstvo postavlja kao strojeve za velike zemlje u razvoju, poput Indije, Indonezije, Južnoafričke Republike i Rusije.
Do sada je Nissan pokazao samo skice svog budućeg automobila. A službeno predstavljanje Datsuna u javnosti održat će se 15. srpnja 2013. u sklopu sajma automobila u New Delhiju.
Nissan obećava da će Datsun prilagoditi što je više moguće svakoj zemlji u kojoj se ovaj automobil pojavljuje u prodaji. Uostalom, posve je jasno da su za indijske i ruske uvjete potrebni različiti strojevi, kako u tehničkom sadržaju, tako i u dizajnu. Ali, u svakom slučaju, to će biti isti pouzdan i izdržljiv Nissan, čak i ako se u našoj zemlji proizvodi u tvornici AvtoVAZ.
Očekuje se da će troškovi Datsun-a biti oko 10 tisuća američkih dolara.

Ostavite Komentar