Automati s Pepsi-colom i kolonjskim vodama: kako su u SSSR-u pokušali ući u trgovinu bez prodavača1959. godine Nikita Hruščov posjetila je Sjedinjene Države. Ovo putovanje postalo je ključno za čitav Sovjetski Savez u mnogim područjima. I ne radi se samo o tome da je kukuruzni ep u SSSR-u počeo s tim. U sektoru usluga dogodile su se značajne promjene, jer se generalnom tajniku jako svidjela ideja automatizacije trgovine. Tako su se na ulicama gotovo svakog grada u Sovjetskom Savezu pojavili legendarni strojevi sa sodom i još mnogo toga.
Nikita Hruščov u SAD-u. / Foto: bigpicture.ru

Koncept, koji ograničava ili u potpunosti eliminira potrebu za privlačenjem prodavača na posao, sovjetskoj je delegaciji izgledao tako primamljivo da su automati za prodaju proizvedeni u Ukrajinskom SSR-u krajem 1950-ih i proširili se širom zemlje. A prve pogodnosti takve neobične trgovine bile su za ljubitelje čitanja. Jedan od prvih agregata budućnosti koji se pojavio na ulicama bili su automati za prodaju novina.
Novinski stroj. / Foto: topast.ru

Za jednostavnog sovjetskog građanina sami su uređaji imali prilično neobičan dizajn, ali njihova je unutarnja struktura bila zaista nevjerojatna: stroj nije bio opremljen nikakvom elektronikom, već je bio potpuno mehanički. Princip rada je sljedeći: kupac je spustio novčić ili žeton, koji su zauzvrat aktivirali polugu za otključavanje glavnog mehanizma. Klijent je morao kliknuti posebnu olovku i nabaviti novine. Međutim, ubrzo se električno punjenje novinskih uređaja još uvijek pojavilo.
Zanimljiva činjenica: mehanički strojevi mogli su raditi samo s prilično tankim novinama. Moderne publikacije jednostavno se ne bi uklapale u njih.
Te su žetone plaćale trgovačkim aparatima. / Foto: pikabu.ru

Otprilike u isto vrijeme pojavili su se oni automati koji su zahvaljujući kinu postali kanonski. Govorimo o uređajima za prodaju pjenušave vode. Njihov broj bio je jednostavno ogroman, ali trajao je i dulje: prema Novate.ru, ove su se jedinice mogle naći na ulicama Sovjetskog Saveza čak i 1980-ih.
Poznati strojevi sa sodom. / Foto: wikipedia.org

Asortiman proizvoda koje su sovjetski inženjeri smjestili u automate bio je nevjerojatan u svojoj raznolikosti: osim novina i sode, mogli su pronaći i mnoga druga pića, kao i cigarete, šibice, pa čak i pribor za bilježnice i olovke.
Napadačka puška Pepsi-Cola možda je najdraža među djecom. / Foto:

Ništa manje popularan bio je i parfimer, koji je klijenta poprskao kolonjom za nekoliko centi. Ali redovni restorani ili kafići među automatima bili su takozvani jukbox ili jukebox. Vjeruje se da je upravo marka poljskih uređaja Meloman ovu riječ upoznala s vokabularom sovjetskog naroda.
Sovjetski džuboks. / Foto: topast.ru

Navodno je u nekom trenutku mogućnost da se trgovina postane potpuno automatizirana doista plijenila pameti predstavnika sovjetske vlade. Zapravo, šezdesetih godina prošlog stoljeća u Moskvi se pojavila prava trgovina budućnosti koja nema niti jednog prodavača i puna je samo uređaje s proizvodima. Čak je i imao odgovarajući naziv - "Napredak". U ovoj trgovini možete kupiti prilično puno - od mlijeka i kondenziranog mlijeka do namirnica i sireva.
"Napredak" - automatizirano trgovanje budućnosti. / Foto: bigpicture.ru

Međutim, ideja pune automatizacije trgovine još uvijek nije poprimila široku razinu, a Progress je bio jedini testni model takvog koncepta. Da, i sama komercijalna vozila nisu uspjela preživjeti sovjetsko doba, zauvijek u njemu i boraviti.
Snack bar opremljen automatima. / Foto: pikabu.ru

Razlog takvoj ružnoj sudbini, činilo se, obećavajući projekt bili su konstruktivni troškovi u samim strojevima. Prvo, često nisu imali samo stražnje zidove, već i bočne zidove, pa su zahtijevali posebne uvjete ugradnje.
Osim toga, uređaji za piće zahtijevali su stalno pranje, a s njihovim dizajnom bilo je prilično problematično. Postojao je i problem "korupcije" predloženog proizvoda. Činjenica je da jednostavno nije bilo nikoga tko je provjeravao datume isteka hrane i pića, a proizvode su jednostavno dovodili u automate kada su bili gotovi.
Prodajni strojevi nisu bili baš prikladni za održavanje. / Foto: topast.ru

U konačnici, većina prodajnih strojeva demontirana je ranih 1980-ih, a eksperimentalna prodavaonica Progress bila je zatvorena. Do kraja sovjetske ere preživjeli su samo uređaji koji su prodavali samu sodu i novine.
Uz temu: sa svom ozbiljnošću sovjetska arhitektura mogla bi biti originalna: Metropolitanske kuće su "bageli" ili zašto su se u Moskvi pojavile okrugle "ploče".

Pogledajte video: Obama prevara THE OBAMA DECEPTION sa prevodom (Veljača 2020).

Ostavite Komentar