7 vrsta vatrenog oružja, koje se u ogromnom tiražu prodavalo širom svijetaOd davnina su se ljudi borili. Da bi to učinili, trebali su stvoriti oružje. Puno oružja. Počeli su to najviše raditi u 20. stoljeću, u onom samom stoljeću koje je u povijesti "obilježilo" dva krvava rata. Broj stvorenih ručnih vatrenih oružja samo savršeno pokazuje kako i što osoba uči od svojih predaka. Kao i uvijek, onaj s najvećim klubom je u pravu.

1. M1911

Pištolj se koristi više od 100 godina. | Foto: vojnikweapons.ru.

Teško će se naći još jedan takav pištolj na tržištu oružja. Za sva vremena proizvedeno je više od 2 milijuna jedinica ovog oružja. Pištolj je prošao kroz oba svjetska rata, a zatim je sudjelovao u većini oružanih sukoba druge polovice 20. stoljeća. U Americi je ovo oružje ista legenda kao i naš AK-74. Pištolj je toliko dobar da se i dalje koristi u trupama osobno.

2. FN FAL

Belgijska igračka. | Foto: pinterest.ru.

Belgijska jurišna puška, koja je razvijena posebno za NATO države pod odgovarajućom patronom. Danas se naoružava ne samo u Europi, već i u mnogim drugim zemljama svijeta. Oružje je posjećivalo gotovo sve sukobe u posljednjoj trećini 20. stoljeća, gdje se pokazalo pouzdanim i učinkovitim oruđem. Ukupno je proizvedeno više od 2 milijuna jedinica.

3. AR-15

Puška je prešla dug put. | Foto: desktopbackground.org.

Američka puška AR-15 plod je dugogodišnjeg rada, pokušaja i pogrešaka. Povijest oružja započela je 1963. godine. Od tada puška je prešla dug put od krajnje nepouzdanog do gotovo najboljeg na svijetu. Danas se AR-15 u Sjedinjenim Državama koristi kao vojsko i civilno oružje. Vrlo uspješna puška ima mnogo stranih klonova. Ukupno je proizvedeno više od 8 milijuna jedinica.

4. UZI

Najčešće oružje. | Foto: yandex.by. |

Izraelski pištolj UZI doslovno je "žigosao" u nekom ludom iznosu. Tijekom pola stoljeća izrađeno je više od 100 milijuna UZI jedinica. Danas se (samo službeno) koristi u 90 zemalja. Naoružan je uglavnom specijalnim i policijskim jedinicama, koji čvrsto zauzimaju nišu kompaktnog automatskog oružja za prikriveno nošenje.

5. Remington

Američka legenda. | Foto: top5-top10.ru.

Puške marke Remington najčešće su na svijetu. Do danas je već proizvedeno više od 10 milijuna pušaka različitih modifikacija. Puške su najpopularnije, naravno, u SAD-u. Oslobađanje se provodi od 1951. godine. Zanimljivo je da oružje Remington nisu odobrile UN. Amerika ih također isporučuje zemljama G20. Zanimljivo je da Kinu koristi Remington (prema nekim izvorima) bez dozvole.

6. RPG-7

Najpopularniji bacač granata. | Foto: skald.su.

Ovaj ručni bacač granata je isto simbolično oružje kao i jurišna puška Kalašnjikov. Danas je to najčešće oružje svoje klase na svijetu. Granati su sudjelovali u svim manje ili većim oružanim sukobima druge polovice prošlog stoljeća. Zbog mogućnosti korištenja različitih granata, RPG-7, kao izuzetno jednostavno i nepretenciozno oružje, danas ne gubi na važnosti. Ukupno je proizvedeno oko 900 tisuća primjeraka.

7. AK-74

Nijedan stroj nije popularniji. | Foto: avto.goodfon.ru.

Oružje. Legenda. Simbol. U cijelom svijetu ne postoji drugo naoružanje koje bi se puštalo u takvim količinama kao što je AK-74. Od usvajanja 1949. godine, ovaj stroj postao je jedan od "protagonista" hladnog rata. Ukupno je napravljeno oko 100 milijuna mitraljeza. A to su samo oni koji su službeno licencirani.
Zanimljiva činjenica: AK-74 postavljen je na zastavi Mozambika.
Želite saznati više o vatrenom oružju? Zatim pročitajte o 10 najboljih pištolja koji su i dalje u velikoj potražnji na tržištu oružja.

Ostavite Komentar